Колебания в настроението

Колебанията в настроението често са внезапни и свързани с интензивна промяна в емоционалното състояние. По време на колебание, човек рязко преминава от оптимистичен и радостен в тъжен, раздразнителен и яростен.

Това, което най-много влияе върху колебанията в настроението е начинът на живот. Причини за внезапни промени в емоциите могат да се дължат на фактори, като:

 • Преживяване на голяма промяна в ежедневието – като нова работа или преместване в друго жилище;
 • Силен стрес и преумора;
 • Липса на достатъчно пълноценен сън;
 • Нездравословна диета;
 • Прием на лекарства, които оказват въздействие върху настроението и съня;

Редовните колебания в настроението могат да бъдат показател за претоварване или симптом за по-сериозно заболяване. Някои състояния, които водят до резки промени в настроението засягат мъже и жени, но някои от тях засягат основно жените.

Колебания в настроението при мъжете и жените

Докато при мъжете колебанията в настроението често се дължат на психични разстройства и заболявания, при жените тяхната поява може да е периодична и временна, тъй като се свързва с хормоналните нива. За това и най-честите причини за промени в настроението при жените се дължат на предменструален синдром (ПМС), бременност и менопауза.

Когато обаче колебанията в настроението не са свързани с хормоналните проблеми и тяхната проява не се свързва с претоварване или някаква промяна в ежедневието, то може да става въпрос за симптом на по-сериозно заболяване. Колебания в настроението най-често се наблюдават при депресия – умерено тежка или персистираща, биполярно разстройство, разстройство на личността, шизофрения, хиперактивност с дефицит на вниманието и други.

Важно е, ако промените в настроението ви станат твърде чести и непредвидими да потърсите консултация с лекар или психолог.

Лечение

Колебанията в настроението обикновено не оказват влияние върху качеството на живот и могат дори да отминат от само себе си, без специално лечение. Въпреки това, при поява на тежки или постоянни промени в настроението те могат да причинят известен дискомфорт. За да бъдат преустановени е необходимо да се предприеме лечение, което зависи до голяма степен от причината за тях.

Най-ефективните методи за справяне с честите колебания в настроението са:

Психотерапия

В случай, че колебанията в настроението са в резултат на психично състояние, то терапията може да бъде от полза, особено ако емоционалността оказва влияние върху вашето ежедневие и взаимоотношения.

Консултацията с добър психолог може да ви помогне да:

 • Контролирате по-добре емоциите си;
 • Работите активно върху моделите, причиняващи резки промени в настроението;
 • Разберете връзката между мислите, чувствата и поведението си;
 • Научите полезни техники за справяне;
 • Подобрите комуникационните си умения, което може да ви помогне с взаимоотношенията;

Терапията може също така да помогне и на хора с хронично или физическо заболяване да се справят със ситуацията и да управляват по-добре емоциите си.

Лекарства

В редки случаи могат да се предпишат лекарства за облекчаване симптомите на психични състояния, като депресия или биполярно разстройство. За тези случаи най-често се предписват лекарства против тревожност, антидепресанти, антипсихотици и сънотворни.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот, самостоятелно или в комбинация с други лечения, могат да подобрят настроението и да ограничат колебанията. От полза може да ви бъде:

 • Създаването на график за сън и стремеж към 7-9 часа пълноценна почивка всяка нощ;
 • Редовното и здравословно хранене;
 • Редовната физическа активност;
 • Усвояването на техники за справяне със стреса, като медитация, дихателни упражнения, йога и т.н.;
 • Воденето на дневник и проследяването на всички колебания в настроението и моделите, които ги задействат;
 • Поддържане на активен социален живот със семейство и приятели;

Появата на колебания в настроението се случва при всеки един от нас в даден етап от живота и не винаги са признак на заболявания. Те може да са просто в отговор на твърде натоварения ви и изпълнен с промени живот. Когато обаче проявата им стане твърде честа и започне да влияе на взаимоотношенията ви с околните е време да е консултирате с психолог за да установите каква е причината зад тези промени.Колебанията в настроението често са внезапни и свързани с интензивна промяна в емоционалното състояние.

Call Now Button