Социална тревожност

Социалната тревожност е едно от най-често срещаните отклонения в спектъра на тревожните разстройства. То често се проявява в тийнейджърска възраст, но може да се появи по всяко време в човешкия живот.

Какво представлява социалната тревожност?

Социалната тревожност е синдром, който се характеризира със силен страх и паника от социална интеракция с други хора. Има различни проявления, като страх от говорене пред публика, запознаване и комуникиране с нови хора, притеснение от това как ни приемат околните и други.

Симптоми на социалната фобия

Това разстройство се характеризира с няколко различни типа симптоми.

Когнитивни симптоми

 • Страх от ситуации, свързани с непознати хора
 • Тревога как ни приемат околните
 • Страх от осъждане
 • Страх и паника при говорене пред публика
 • Притеснение да не се изложим

Физически симптоми

Всеки страх и притеснение се свързва с един или повече леко или по-силно изразени симптоми от следните:

 • Сърцебиене
 • Затруднено дишане
 • Изпотяване
 • Изчервяване
 • Топли или студени вълни
 • Световъртеж
 • Болки в стомаха
 • Гадене и/или повръщане

Поведенчески симптоми

 • Избягване на социални ситуации
 • Напускане/бягство от ситуации, които ни плашат

Какви са причините за възникване на социална тревожност?

Както при всички други разстройства, така и при това, причините за възникване може да са разнообразни и в съчетание една с друга. Някои от възможните причинители са:

 • Критични или свръхгрижовни родители
 • Преживян психически и/или физически тормоз
 • Семейни конфликти
 • Сексуално посегателство
 • Свит и срамежлив темперамент
 • Преживяни социални травми или излагащи ситуации

Според специалистите, границите между различните тревожни разстройства са почти размити и много често те вървят ръка за ръка. Затова, много от тях допускат и биохимичния дисбаланс като причина за възникване. Със сигурност, опитен и добър психолог би могъл да определи какви са причините във вашия случай.

Социална тревожност или интровертност?

За страничен наблюдател социалната фобия и интровертността могат да се объркат едно с друго, но истината е, че те са много различни. На първо място, интровертността е черта на характера, която се появява с раждането и се развива с течение на годините.

Интровертните хора сами избират да сведат обкръжението си до минимум и не им представлява трудност да изпадат в социални ситуации, ако се налага. От друга страна, социалната фобия се придобива под влияние на различни фактори и страдащият реално изпитва трудности да разговаря с непознати или да участва в различни ситуации.

Лечима ли е социалната фобия?

Както и другите тревожни разстройства, така и това подлежи на лечение, но трябва да знаете, че пътят е дълъг и често труден. Първата стъпка към това е да се свържете с добър психолог, който да ви помогне. Лошото е, че при този тип проблеми, страдащият и близките му почти никога не допускат, че има реален психологически проблем. Повечето пъти проявленията се отдават на страх, срам, интровертност, лиготия и други личностни качества. Често хората се съгласяват на лечение едва когато са се появили и други синдроми, а физическите проявления вече са станали нетърпими.

Как се лекува социалната тревожност?

Разговор с психолог

Както вече написахме, първата стъпка е да намерите подходящ психолог. Имайте предвид, че едва ли ще си паснете с всеки един специалист. Понякога е необходимо да смените няколко различни терапевта, преди да откриете точния за вас.

Първата среща с психотерапевта ще бъде под формата на разговор, за да може специалистът да прецени вашето светоусещане, характер и начин на мислене. Това ще помогне да се състави план за по-нататъшно действие, което да бъде индивидуално за вас и да ви помогне максимално.

Назначаване на медикаментозна терапия

В зависимост колко е напреднал синдромът, психотерапевтът може да ви препоръча среща с психиатър, който да ви назначи подходящо лечение с лекарства. Това се прави в случаите, в които е настъпил определен химичен дисбаланс, предизвикван от прекалено дълго излагане на тревожност, паника и други дразнители.

В наши дни сред най-разпространените антидепресанти са т.нар. селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина (SSRI). Тяхната цел е да увеличат нивата на серотонин в мозъка, който намалява под влияние на прекомерно отделяните адреналин и кортизол при прекалена тревожност.

Приемът на антидепресанти е от изключително значение, за да намалим физическата симптоматика на тревожното разстройство, както и да намалим дразненето на мозъка от различни външни фактори.

Други видове терапия

Трябва да имате предвид, че само медикаментозната терапия изобщо не е достатъчна, за да се преодолее такова разстройство като социалната фобия. Освен нея, вашият психотерапевт ще ви назначи психологична терапия и ще ви покаже различни техники и упражнения, с които да решите проблема.

Когнитивно-поведенческа терапия

Набора от техники и инструменти, с чиято помощ да замените нагативните мисли, познат като когнитивно поведенческа терапия помага на терапевта за да провокира емоциите и деструктивното поведение.

Нека вземем за пример мисълта „Ще се изложа на фирменото парти“.

Добре е да водим дневник, в който да описваме всички подобни мисли, като оценяваме до каква степен от 1 до 10 ни тревожат, както и какъв е шанса те да се превърнат в истина.

Освен това, психотерапевтът ще ни помоли да изследваме от къде идват тези мисли и защо ни притесняват толкова много. Не на последно място, е необходимо да се научим да ги заменяме с положителни мисли, които е много по-вероятно да се случат. Например, „Ще си изкарам страхотно на фирменото парти“.

Изживяване на сценария

След като сме се научили да разпознаваме деструктивните мисловни модели и сме изследвали от къде идват, е необходимо да се убедим, че те няма да се превърнат в истина, а дори и да се случат, няма да ни навредят толкова много, колкото си мислим.

Необходимо е да вземем негативните мисли и да ги развием до подробен сценарий, пълен с дребни детайли. Иначе казано, представете си всички начини, по които можете да се изложите на въпросното събитие, както и какви ще бъдат последствията от това.

В началото може да ви е много трудно и дори да не искате да си представяте как се излагате пред колегите си, но в последствие ще осъзнаете, че тези страхове са нелепи и не застрашават здравето и живота ви.

Придобиване на социални умения

Част от причините за появата на социофобията е липса на определени социални умения. Независимо дали става дума за невъзможност да комуникирате по определени теми или просто не знаете как да се държите сред хора, липсата на тези умения могат да повлияят на самочувствието ви, и оттам – на желанието ви да попадате в такива ситуации.

Начинът за придобиване на социални умения е работа в група, където с помощта на хора с подобни на вашите проблеми и ролеви игри, ще отиграете различни ситуации и ще придобиете увереност.

Умишлено излагане на ситуация, която ни тревожи

Един от най-ефективните начини да преодолеете даден страх е като се опитате да го изживеете, за да видите, че страхът всъщност е много по-силен от реалната опасност. В случая на социалната фобия може да започнете с нещата, които най-малко ви плашат, докато започнете да се справяте и с най-страшните.

Например, попитайте двама непознати на улицата колко е часът. Дори и да успеете да попитате само един, все пак за вас ще е напредък. Друг вариант е да обсъдите със служител в супермаркета наличността на дадена стока. По този начин, не само ще видите, че тези ситуации не са толкова страшни, но и ще повишите нивата на хормона допамин, който се отделя при добре свършена работа.

Грижете се и за физическото си здраве!

Освен всички изброени до тук методи, сред задължителните методи за справяне със социофобията е грижата за организма ни. Можете да го постигнете по следните начини:

 • Спортувайте – Спортът сваля напрежението, намалява безпокойството и увеличава серотонина.
 • Избягвайте захар, кафе и цигари – Тези вещества усилват тревожността, особено ако се прекалява с употребата им.
 • Наспивайте се добре – Не жертвайте съня си и се старайте да се наспивате пълноценно.
 • Създайте си режим – Режимът поддържа биологичния часовник и ви помага да бъдете по-дейни и лесно да се справяте със задълженията си.

Преборете социалната тревожност още сега!

Както вече ви споменахме, първата стъпка към справяне със социалната фобия е да се свържете с професионален психолог. Не отлагайте тази стъпка, тъй като много по-лесно ще се справите с помощта на професионалист, отколкото сами. Вземете бъдещето си в свои ръце още сега!

Call Now Button