breakup, divorce, separation-908714.jpg

7 знака че сте в токсични отношения

Всеки от нас е заобиколен с много и различни хора ежедневно – семейство, приятели, половинка, колеги и просто познати. С някои от тях създаваме дългогодишни близки отношения, а с други просто общуваме.

Колкото и да ни се иска обаче всички тези връзки да са пълноценни, понякога се оказва, че ние даваме повече, отколкото другата страна.

Всеки от нас, рано или късно, се замисля за качеството на комуникацията с другите хора. Ако усещате, че нещо куца във връзката ви или има признаци на проблеми във взаимоотношенята ви с някой близък, тази статия е за вас.

Какво означава изразът токсични отношения?

Най-общо, токсичните отношения представляват връзка, която не ви носи удовлетворението, което би трябвало. Общуването ви кара да губите себе си, както и ви носи редица негативни емоции.

Противно на всеобщото схващане, този тип отношения не е задължително да се отнасят само до любовна връзка. Те могат да се появят в приятелство и дори сред собственото ви семейство – с майка, баща, брат или сестра.

Ще ви представим няколко признака, за да установите дали сте част от такива отношения и ще ви дадем съвет как да се справите.

1. Отсрещният човек винаги е прав

Да, той/тя винаги са прави и винаги тяхната гледна точка е вярна. А вие сте обвинявани непрекъснато. Навън вали? Вината е ваша! Любимото им ТВ шоу е спряно? Вината пак е ваша! В такива случаи, най-важното е да не задържате вина, която очевидно не е ваша.

2. Липса на комуникация

В една здрава и щастлива връзка разговорите са от съществено значение. Да си разкажете деня, да споделите какво ви тревожи, а също и да обсъдите възникналите проблеми и заедно да вземете решение как да ги преодолеете. В токсичните отношения тези разговори липсват.

3. Липса на личностно развитие

Ако сте обсебени от постиженията на партньора/приятеля/роднината, но нямате възможност да се развивате вие самите, това е сигурен знак. Токсичният човек е най-важен за самия себе си, и разбира се, ще се развива, но няма да даде възможност на вас да го направите.

4. Отсрещният човек взима решенията

Ще гледате този филм, защото той/тя така каза. Ще пиете кафе в краен квартал, защото на най-добрата ти приятелка центърът й е много далече. Ще носиш тази рокля на сватбата на братовчедка си, за да не излагаш майка си с ужасния си вкус. Да, когато решенията се взимат само от едната страна, връзката е токсична.

5. Носите чужд емоционален товар

Постоянно чувате за техните проблеми в детството, със семейството, с работата. Вие трябва да сте на разположение 24/7 за техния емоционален багаж, но нямате възможност да споделите това, което мъчи вас.

6. Не изразявате мнение

Всеки път, когато изразите мнение, ви отговарят, че не е ваша работа или че нищо не разбирате. Повярвайте ни, добре разбирате, просто токсичният човек не желае да слуша чуждо мнение.

7. Чувствате се добре, когато този човек не е около вас

В момента, в който се разделите, вие се чувствате щастливи. Говорите и се усмихвате повече, можете да направите нещо за себе си, не сте напрегнати. Това също е знак за токсичност.

Ако сте припознали вашата ситуация в повечето от горните знаци, то със сигурност сте част от токсични отношения. В този случаи, трябва вие да вземете трудното решение дали да ги прекратите или продължите, но сме длъжни да ви предупредим, че едно е сигурно – не, той/тя няма да се промени!

Call Now Button