Проблеми във взаимоотношенията

Какво да направите, ако нервите ви вече са опънати до краен предел и всичко ви идва в повече?

pair, man, woman

  • Вече не мога да се справя със себе си, чувствам се депресиран и сам във всичко.
  • Имам твърде много проблеми с приятелите и семейството ми.
  • Детето ми не чува/слуша. Какво се случва и как мога да се справя с детето си?
  • Бихме ли могли да продължим брака си? Как можем да продължим като двойка?
  • Могат ли споровете и конфликтите с нашите деца да бъдат решени без да се крещи постоянно и без насилие/заплахи?
  • Какво ни е нужно като семейство, за да се справим по-добре у дома?
  • Как можем да се справим с раздялата?
  • Ако детето ми се страхува или не иска да ходи на училище заради тормоз, какво мога да направя?

Това са все въпроси на хора, които се обръщат към мен, за да се справят с толкова много различни проблеми във взаимоотношенията си с близките хора.

Възникването на конфликти, неразбирателства или проблеми в едно семейство/връзка е нещо нормaлно и в повечето случаи неизбежно. Всеки, който е бил във връзка за определен период от време е имал разногласия, конфликти и неразбирателства с партньора си. Това е съвсем нормално ако е в норми, които не представляват сериозен проблем за двете страни. Също така и ако един конфликт има своето начало и край, а не се превръща в хроничен повод за скандали, обвинения и взаимно осъждане.
Основният въпрос е каква е качествената и количествена характеристика на тези конфликти?

Ако се случват инцидентно, след което не преминават и във взаимоотношенията и продължава да доминира любов,секс, добронамереност и съобразяване с другия, тогава не би трябвало да има повод за сериозни притеснения.

Проблем е, когато едни и същи конфликтни теми и поведение с негативен характер на членове от семейството, започнат да се повтарят с месеци и години, и не намират своето разрешение във времето. Хронични конфликти, агресивно и манипулативно отношение, дисквалификация и неглижиране са само част от основните проблемни и не здрави взаимоотношения, които не би трябвало да се приемат, особено от потърпевшата страна. Не би трябвало да се свиква с тях и да се приемат като нормално житейско статукво и ежедневие.

Друг важен аспект от нездравите семейни отношения са на пръв поглед нормалните и приемливи, но невротични съжителства между родители и вече отдавна пораснали, но все още зависими емоционално и материално, „деца“.

Преобгрижването не би трябвало да се бърка с любов и здрава загриженост, защото в дългосрочен план може да донесе много повече проблеми и житейски несполуки, отколкото ползи, независимо от първоначално добрите родителски намерения. В такива взаимоотношения, обикновено продължили с години, също е необходима терапия и професионална помощ и корекция, както и постигане на разбирането, че не винаги удобен живот означава добър и качествен такъв.

Често срещани във всички етапи и възрасти на една връзка, независимо дали вече е семейна или все още не, са любовните разочарования, изневери и изоставяне на единия от партньорите. Това са кризисни ситуации, които в чувствено емоционален план биха могли да се преживеят тежко и продъжително от много хора. Ако това нещо започне да се случва, вместо да се търпи и преживява самостоятелно с месеци и години, много по-добре е своевременно да се потърси психотерапевтична помощ ,за да се гарантира по-бързо и безболезнено излизане от такива състояния.

Семейната среда е най-важния фактор за нашето психично, а вследствие на това и физиологично здраве. Именно поради тази причина, ако забелязваме че има неразрешени конфликти, проблемни взаимоотношения или пък просто не се чувстваме добре е задължително да потърсим помощ. Така си даваме шанс за по-здраво семейство и един по-качествен личен живот.

Стрес в семейството и как изглежда той

Стресът в семейството може да има много лица. Той може да засегне всеки член или дори всички да страдат от стрес. Например, стресът може да се прояви в конфликти или семейни проблеми, които не са решени. Винаги малките деца страдат от родителските спорове, тъй като не могат да се справят с тези конфликти. Родителите, които изискват прекалено много от децата си и ги поставят под натиск, също могат да причинят стрес в семейството. Въпреки това, децата и особено младите хора могат да причинят кризи в семейството по време на пубертета, например поради проблеми в училище, училищни тревожности и др. Стресът в семейството също може да бъде предизвикан: майките са особено засегнати, защото се опитват да изпълняват многобройните си роли като домакиня, майка, съпруга, която гони кариера и често имат идеализирани идеи, както за тяхната роля, така и за партньорите си.

Стресът в семейния кръг се изразява и от факта, че комуникацията се влошава и влошава, човек вече не говори за притесненията и проблеми си и по този начин само се влошава нещата. Изолирането на отделни членове на семейството може да бъде следствие и когато има конфликти. Особено децата страдат най-много в подобни ситуации, защото не знаят как да преработят случващото се. В резултат на това те често се затварят в себе си, вместо да говорят с някого от семейството си за това.

Какви са последствията от стреса в семейството?

 

Стресът в семейството може да доведе до различни заболявания. Засегнатите хора вече не могат да спят нормално, размишляват твърде много и започват да получават психосоматични оплаквания като болки в корема, гадене, главоболие и др. Конфликтите между партньорите могат да доведат до развод или раздяла, което често засяга децата най-много и което от своя страна повдига нови проблеми. В някои случаи това дори може да предизвика травма и психологически проблеми при детето.

Кога стресът в семейството става опасен?

Когато са налице: повишена раздразнителност, несправедливо поведение, оттегляне на един от партньорите, прекъсване на комуникацията, психологически и физически симптоми. Ако партньорите не успеят да си помогнат сами и продължават да чувстват постоянен стрес и семейният живот е засегнат, трябва да се потърси помощ от специалист.

Какво можем да направим срещу стреса и проблемите в семейството?

Подобряване на комуникацията: конфликти възникват, когато липсва комуникация. Те често се изострят, когато хората не говорят помежду си за своите притеснения, страхове и проблеми. Ето защо е важно да се подобри комуникацията и по този начин автоматично се подобрява и семейната среда. Семейната терапия също би помогнала много.

Ако нещо в отношенията на двама души или в семейната среда е проблем и не намира самостоятелно своето разрешение е редно да се потърси психологическа помощ.

В противен случай се рискува задълбочаване, което води до негативни последици за психичното здраве на хората в тази ситуация и евентуално понижаване на качеството на връзката.

Ако чувствате че имате проблем с взаимоотношенията с околните можете да се свържете с мен чрез формата за контакти.

Можете да видите другите състояния, които при които мога да ви помогна тук.

Call Now Button