Булимия

bulimia

Булимия невроза или накратко само булимия представлява сериозно хранително разстройство, което може да бъде и животозастрашаващо.

Хората с булимия тайно преяждат безконтролно и след това се опитват да компенсират за поведението си, прилагайки нездравословни методи – предизвикват повръщане или злоупотребяват с медикаменти, като лаксативи, добавки за отслабване, диуретици и клизми. Някои от тях прибягват и до свръхфизическо натоварване, спазване на строга диета или гладуване.

Ако страдате от булимия, то вероятно сте обсебени от килограмите и формата на тялото си. Осъждате се строго за недостатъците си. Булимията е свързана не само с храненията, но и с представите за килограми и форми. Поради тази причина тя трудно може да бъде преодоляна самостоятелно.

Но с помощ, терапия и правилно лечение ще можете успешно да се справите с този вид хранително разстройство и да се почувствате по-добре – както в кожата си, така и в живота. Терапията е най-добрия метод за справяне с булимията, който може да предотврати появата на сериозни усложнения. Може да се приложи самостоятелно или в комбинация с други методи.

Симптоми на булимия

На-често изразените симптоми на булимията включват:

 • Обсебеност от килограми и фигура;
 • Панически страх от напълняване;
 • Повтарящи се епизоди на преяждане с големи количества храна;
 • Загуба на контрол по време на преяждане – усещате, че не можете да спрете и да контролирате това, което ядете;
 • Принудително повръщане, свръхфизическа активност, употреба на диуретици, лаксативи, клизми и други методи за компенсиране след преяждане;
 • Ограничаване приема на калории, избягване на определен вид храни и гладуване;
 • Прекомерна употреба на хранителни добавки и билкови продукти за отслабване;

Колко тежка е булимията зависи от честотата на епизодите с преяждане и почистване.

Видове булимия

Булимия невроза основно се дели на два вида:

 • С епизоди на почистване – когато преяждането е последвано непосредствено от предизвикване на повръщане, злоупотреба с лаксативи, диуретици или други нездравословни методи за загуба на килограми;
 • Без епизоди на почистване – когато преяждането е последвано от продължително гладуване или прекомерна физическа активност.

След преяждане хората с булимия изпитват сериозен срам и отвращение към постъпката си.

Булимия причини

Все още не са известни точните причини за поява на булимия. Развитието на хранително разстройство зависи най-често от редица фактори, сред които генетичност, биология, емоционално състояние, обществен натиск и други проблеми.

Рискови фактори

Проучвания показват, че младите момичета и жените са по-предразположени към развитието на хранителни разстройства и в частност булимия невроза, макар напоследък да се среща все по-често и при момчета и млади мъже. Тя се проявява най-често в късните тийнейджърски години или в ранна зряла възраст.

Факторите, които увеличават риска от булимия могат да бъдат:

 • Биологична предразположеност – хората с роднини от първа степен (родители, братя и сестри), диагностицирани с хранително разстройство са по-склонни да развият такова. Това предполага възможна генетична предразположеност. Наличието на наднормено тегло в детска възраст също може да увеличи рисковете.
 • Психологически и емоционални проблеми – състояния като тревожност, депресия или наличието на някакъв вид тревожни разстройства и употреба на наркотични вещества също се явяват рисков фактор за развитието булимия невроза. Травматичните събития и стресът в околната среда могат да бъдат допринасящи. Често хората с това състояние са настроени негативно към себе си.
 • Спазването на диета – хората, спазващи стриктни диети са изложени на по-висок риск от развитието на хранителни разстройства. Характерно за хората с булимия е да ограничават калорийния прием между епизодите си на преяждане, което може да предизвика кръговрат с повторения. Други причини за преяждането могат да бъдат стрес, неправилно изградена представа за собственото тяло, пристрастеност или от скука.

Лечение на булимия

Най-често лечението на булимия невроза налага прилагането на няколко вида лечение. Според статистиката, комбинирането на антидепресанти с подходяща терапия се оказва към момента най-ефективния метод за преодоляване на хранителното разстройство.

За лечени на булимия обикновено се прилагат следните методи, самостоятелно или в комбинация:

Терапия

Терапията с психолог представлява вид психологично консултиране и дава възможност на пациента да обсъжда състоянието си и свързаните с него проблеми със специалист. Най-ефективни са следните видове терапия:

 • Когнитивно-поведенческа терапия – идентифицира нездравословните поведения и убеждения, предизвикващи епизоди на преяждане/почистване и ги заменя със положителни и здравословни, като прилага използването на утвърдени модели на хранене;
 • Семейна терапия – често на сеансите освен пациента, присъстват и неговите любими хора. Този вид терапия се прилага най-често при подрастващи, които дават шанс на родителите да поемат контрола и да помогнат на детето си да преодолее нездравословните хранителни навици и да възвърне контрола над храненето си.
 • Междуличностностна терапия – цели да установи проблеми със взаимоотношенията с близки и непознати и да подпомогне преодоляването на различните пречки в комуникацията, водещи до проява на симптоми на булимия;

Какъв метод терапия ще бъде предложен е строго индивидуално и се предписва в зависимост от състоянието на пациента.

Медикаменти

При средна и тежка изразена симптоматика на булимия се предписват антидепресанти, които могат да намалят симптомите. Единственият вид антидепресант, подходящ за състояния на булимия невроза е флуоксетин. Антидепресантите се използват комбинирано с назначена терапия при психолог.

Диетолог

Професионален диетолог може да ви помогне да се справите с булимията, като ви помогне да заучите здравословни хранителни навици. Важно е да се избегнат епизодите на преяждане и гладуване и да се установи редовно хранене.

Хоспитализация

Повечето състояния на булимия се лекуват извън болница. Но при наличие на свръх тежка симптоматика, водеща до сериозни здравословни усложнения се налага хоспитализация. Съществуват различни програми, специално разработени за хранителни разстройства, чиято цел е да се избегне болничния престои, дори и в най-тежките случаи. Тяхната цел е да се предотврати развитието на тежки здравословни последствия, следствие на твърде честите епизоди на преяждане и почистване.

Кога да посетите лекар?

Ако имате някакви симптоми на булимия, подобни на тези които изброихме по-горе, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро. В случай, че остане нелекувана, булимия невроза може да доведе до развитието на сериозни здравословни проблеми.

Важно е да поговорите с вашия личен лекар или психотерапевт. Ако се притеснявате да говорите с лекар, обърнете се към ваш близък или роднина, на когото имате доверие и споделете за проблемите си. Не е срамно да потърсите помощ и го направете възможно най-скоро. Вашите любими хора ще ви помогнат да се справите с проблема и ще бъдат до вас в трудната ситуация.

Признаването на проблема е първата стъпка към лечението и връщането към нормалния и пълноценен начин на живот.

Как да помогнем на близък със симптоми на булимия?

Ако смятате, че ваш близък може да страда от булимия е важно да седнете и да поговорите с него със спокоен тон и да му покажете, че може да ви има доверие. Няма да е лесно да накарате някого да потърси помощ, особено ако все още не се чувства готов да признае проблема си, но можете да му окажете емоционална подкрепа. В случай, че симптомите на булимия са силно изразени е важно да се консултирате с лекар, с който да обсъдите възможностите за оказване на помощ.

Тъй като голяма част от хората с булимия обикновено са с нормално телосложение, трудно можете да забележите, че нещо не е наред. За това внимавайте за следните белези:

 • Обсебеност от външността и постоянно оплакване за наличието на твърде много килограми;
 • Наличие на негативна самооценка към фигурата на тялото;
 • Многократна консумация на големи количества храна, особено храни, които обикновено човекът избягва;
 • Спазването на строга диета и гладуване;
 • Криене по време на хранене;
 • Посещение на тоалетната непосредствено след хранене;
 • Прекомерна физическа активност;
 • Наличие на рани, белези или мазоли по кокалчетата на пръстите, индикиращи предизвикване на повръщане;
 • Увредени зъби и венци;
 • Промяна в теглото;
 • Подуване на ръцете и краката;
 • Подуване на лицето и бузите, вследствие на увеличени жлези;

Булимия последици

Ако не бъде лекувана на време, булимията може да доведе до развитието на сериозни здравословни усложнения, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Част от възможните последици на булимия невроза са:

 • Ниска самооценка, отрицателно мнение за себе си и проблеми със социалните взаимоотношения;
 • Дехидратация, която може да причини сериозни здравословни състояния, сред които и бъбречна недостатъчност;
 • Неравномерен пулс и поява на други сърдечни проблеми, сред които и сърдечна недостатъчност;
 • Стоматологични проблеми, като наличие на кариеси с усложнения и заболявания на венците;
 • Липсваща или нередовна менструация при жените;
 • Храносмилателни проблеми;
 • Тревожност, депресия, личностни разстройства или биполярно разстройство;
 • Злоупотреба с алкохол и наркотични вещества;
 • Мисли за самонараняване или самоубийство;

Как да предотвратим развитието на булимия?

Както и при останалите видове хранителни разстройства и при булимията не съществуват сигурни методи за нейното предотвратяване. Често този вид разстройство се развива епизодично и е важно да бъде овладяно навреме, преди състоянието да се влоши.

Можете да предотвратите развитието на булимия невроза у вас или във ваш близък като:

 • Насърчавате възприемането на здравословното тегло и фигура във семейството си, без значение от килограми, размери и фигура. Помогнете на децата си да изградят увереността си по различни начини, които не касаят външността им.
 • Приготвяйте редовно вкусни и здравословни храни.
 • Избягвайте да обсъждате теглото у дома и най-вече пред подрастващите. Вместо това се съсредоточете върху здравословния начин на живот.
 • Не насърчавайте спазването на диети, особено ако те включват нездравословно хранене и/или поведение за контрол над килограмите.
 • Говорете с вашия личен лекар, ако е необходимо. Той може да разпознае най-ранните признаци на хранителното разстройство и да помогне за неговото бързо предотвратяване, преди да се развие напълно.
 • В случай, че забележите дете, ваш близък или приятел, проявяващ симптоми на булимия, окажете подкрепа и предложете помощ. Ако състоянието е притеснително, консултирайте се възможно най-скоро със специалист.

Често задавани въпроси

Булимията представлява вид хранително разстройство, което се характеризира с неконтролируеми епизоди на преяждане и почистване. Последното често включва предизвикване на повръщане или неправилна употреба на лаксативи и диуретици, с цел да се компенсират приетите калории. По време на епизоди на преяждане е характерно да се консумират огромни количества храна за кратък период от време, обикновено по-малко от 2 часа, като липсва контрол над храненето.

Хората с булимия често изпитват силен срам и отвращение след епизоди на преяждане, за това и след това се опитват по нездравословен начин да компенсират за случилото се.

Булимия невроза изисква професионална помощ, тъй като хората с това хранително разстройство не могат да се контролират. Ако остане нелекувана, булимията може да доведе до развитието на тежки последици, голяма част от които животозастрашаващи.

Лечението на булимия невроза включва консултация със специалист терапевт, провеждане на подходяща терапия според случая, а в някои случаи и предписване на антидепресант, с цел овладяване на симптоматиката.

При правилно лечение, хората с булимия могат напълно да превъзмогнат състоянието си, научавайки се как да се хранят редовно и здравословно, както и да се върнат към пълноценния си начин на живот.

За консултации или записване на час можете да се свържете с мен на тел:  0888 373195 или чрез контактната форма

Call Now Button