Анорексия

anorexia

Анорексия невроза представлява вид хранително разстройство, характеризиращо се със силен страх от напълняване, изкривени възприятия за фигура и тегло, както и поднормено тегло в почти всички случаи. Най-често засяга подрастващи момичета или млади жени. Хората с анорексия биват обсебени от килограмите и фигурата си, като дори прибягват до екстремности в опитите си да ги контролират. Това може да доведе до животозастрашаващи последствия.

За да попречат на тялото си да качва килограми или за да продължат да губят такива, хората с анорексия често ограничават сериозно количеството консумирана храна или гладуват. Те контролират приема си на калории чрез предизвикване на повръщане, прием на лаксативи, диуретици, медикаменти за отслабване, чрез клизми или като извършват прекомерна физическа активност. Независимо колко килограми губят, хората с анорексия продължават да се страхуват от напълняване.

Какво е анорексия

Анорексия невроза е вид хранително разстройство, което не е насочено към храната, а към собствени страхове, влияещи на храненията. Хората с анорексия се опитват да преодолеят емоционалните си проблеми, чрез нездравословна загуба на тегло. В някои случаи това може да доведе до животозастрашаващи живота усложнения.

Подобно на останалите видове хранителни разстройства, анорексия невроза може изцяло да превземе живота ви и да бъде особено трудна за преодоляване. Необходима е помощ от специалист психолог, който ще ви помогне да се справите с емоциите си и да се върнете към здравословните хранителни навици, избягвайки сериозните последствия на състоянието.

Анорексия симптоми

Хората с анорексия могат да имат много и различни симптоми. Най-често те се разделят в две групи – физически и емоционални поведенчески симптоми. Физическите симптоми на анорексия са свързани с ограничения прием на храна и гладуването. Емоционалните и поведенческите могат да включват нереалистични възприятия за фигура и тегло, както и силен страх от надебеляване.

Обикновено признаците и симптомите на анорексия се разпознават трудно, тъй като основният признак е ниското тегло, а всеки човек има различен праг на слабост. Освен това, често се случва хората с анорексия да прикриват своята слабост, хранителни навици или физически проблеми. Въпреки това наблюдавайте внимателно за следната симптоматика, индикираща наличието на анорексия невроза:

Физически симптоми

 • Екстремна загуба на килограми или липса на очакваното наддаване на тегло в юношеска възраст;
 • Слаба и нездравословна фигура;
 • Абнормални кръвни показатели;
 • Умора;
 • Безсъние;
 • Световъртеж и припадъци;
 • Синкаво обезцветяване на пръстите;
 • Изтъняла коса, която се накъсва и пада;
 • Наличие на мъх, покриващ цялото тяло – и при двата пола;
 • Липса на менструация при жените;
 • Запек и болки в корема;
 • Суха или жълтеникава кожа;
 • Непоносимост към студ;
 • Неправилен сърдечен ритъм;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Дехидратация;
 • Подути пръсти на ръцете и краката;
 • Увреден зъбен емайл и наличие на мазоли по кокалчетата на пръстите, индикиращи често предизвикване на повръщане;

Емоционални и поведенчески симптоми

 • Силно ограничаване приема на храна чрез диети и гладуване;
 • Прекомерна физическа активност и упражнения;
 • Преяждане и самопредизвикано повръщане, с цел да се компенсира поетата храна. Това може да стане и чрез употреба на лаксативи, клизми, диетични лекарства или билкови продукти;
 • Обсебеност от храната, което включва нейното приготвяне, но не и консумация;
 • Често пропускане на хранене или пълен отказ от консумацията на храна за деня;
 • Консумирането на определен вид „безопасни“ храни, които често са с ниско съдържание на калории и мазнини;
 • Прием на твърда храна или изпълнението на хранителни ритуали, като изплюване на храната след сдъвкване;
 • Отказ от консумация на храна на публични места;
 • Чести лъжи за количеството консумирана храна;
 • Силен страх от наддаване на килограми, който се изразява в многократно претегляне и измерване на тялото;
 • Често оглеждане в огледалото и констатиране на недостатъци;
 • Оплаквания за наличие на наднормено тегло, дори когато то е поднормено;
 • Обличане с размъкнати или с няколко слоя дрехи;
 • Равнодушно настроение, с липса на емоции;
 • Социално дистанциране;
 • Раздразнителност;
 • Безсъние;
 • Намален интерес към сексуална активност;

По какво се различава анорексия невроза от булимия?

Двата вида хранителни разстройства могат доста да си приличат поради наличието на епизоди с преяждане, последвани от нездравословно почистване. Хората с анорексия обаче често са с необичайно ниско тегло, докато хората с булимия обикновено успяват да запазят нормални или малко над нормалните килограми. Точно по този ключов признак двете хранителни разстройства се отличават.

Заради наличието на нездравословно поднормено тегло, рисковете от животозастрашаващи усложнения са значително по-големи при анорексията.

Кога да потърсите помощ за справяне с анорексията?

За съжаление много от хората с анорексия не търсят и не желаят лечение, поне в началото. Желанието им да останат слаби, макар и с опасност за здравето им често надделява. В случай, че изпитвате някой от симптомите на анорексия, изброени по-горе или смятате, че може да имате друг вид хранително разстройство, потърсете помощ колкото е възможно най-скоро. Ако криете анорексията от вашите близки, опитайте се да споделите за проблемите и страховете си на любим човек, на когото имате доверие.

Ако се притеснявате, че ваш близък може да страда от анорексия е важно да поговорите с него и да го подтикнете да потърси помощ.

Ако не се потърси помощ и не се пристъпи към адекватно лечение, анорексия невроза може да причини сериозни здравословни проблеми, вследствие на редовното недохранване и ниските килограми. Състоянието е особено опасно при подрастващи деца и тийнейджъри, чийто организъм е още в процес на развитие и недохранването може да окаже дълготрайни последици върху тялото и организма.

Етапи на анорексия

Диагностичния наръчник на психичните разстройства разделя анорексията на два основни етапа.

Първият етап се нарича субсиндромален и се характеризира с нездравословно хранително поведение. Най-честите симптоми започват с нарушения в храненето или изкривени възприятия за него. Налице може да бъде и ограничение в консумацията на храна и спазване на диети. Загубата на тегло започва малко по-късно и само при силно спазване на строги диети и гладуване, които попадат във втория етап. Субсиндромалният етап често предхожда острото хранително разстройство анорексия.

Вторият етап е познат като пълен синдром на анорексия. При него налице е значително поднормено тегло, силно изразен страх от наддаване и изкривени възприятия за образа на тялото. Поднормено е всяко тегло, което не съответства на възрастта, височината, пола, етапа на развитие и физическото здраве. При възрастни това се определя според индекса за телесна маса (ИТМ), а при деца и подрастващи се взима само като процент на ИТМ.

Възстановяване след анорексия

Възстановителния процес след анорексия е индивидуален и различен при всеки, засегнат от хранителното разстройство. Някои хора успяват да се възстановят напълно, сякаш анорексията никога не се е случвала. При други страховете все още са си налице, но се проявяват значително по-рядко и те са в състояние да ги контролират посредством техники за справяне.

Според много терапевти, възстановяването след анорексия наподобява карането на колело за първи път. Можете да паднете по всяко време, да ви заболи и случилото се да накърни самочувствието ви. Но след като се изправите, изтупате и се върнете обратно на колелото, сте по-решени, готови и способни от всякога да покажете кой управлява ситуацията. В крайна сметка всеки се научава да кара колело по индивидуален метод. Същото е при възстановяването след анорексия.

Важно е да запомните, че възстановяването след анорексия не лек процес. Тъй като този вид хранително разстройство се развива като средство за справяне след преживяването на силно разочарование или стрес, идеята за живот без него често е плашеща и травмираща. Поради тази причина и много хора не търсят помощ за справяне с анорексията и самото възстановяване им изглежда противоречиво и невъзможно.

Необходимо е да запомните, че възстановяването след анорексия за всеки е строго индивидуален процес, изпълнен с препятствия, за които никой няма да ви съди или обвинява. Винаги ще намерите кой да ви помогне, независимо от състоянието в което се намирате в момента.

Причини за анорексия

Точните причини за анорексия невроза остават неизвестни. Както при много други хранителни разстройства, тя най-вероятно се причинява от комбинацията между биологични и психологични предпоставки, както и следствие на влиянието на околната среда.

 • Биологични предпоставки – Все още не ясно кои точно гени могат да направят някои хора по-податливи от развитие на анорексия. Повечето хора имат генетично заложена склонност към перфекционизъм, чувствителност и желание за постоянство – все черти, приписвани на анорексията.
 • Психологични предпоставки – Редица хора с анорексия страдат и от обсесивно-компулсивно разстройство на личността, които ги правят предразположени към спазването на строги диети и пълен отказ от храна, дори и когато са гладни. Състоянието им може да е придружено със силен стремеж към перфекционизъм, който да ги кара да си мислят, че никога не са достатъчно слаби. Налице могат да бъдат също високи нива на тревожност и страх.
 • Влияние на околната среда – Съвременната култура и в частност медиите и публичността възкачват на пиедестал слабостта, а не здравословната фигура. Успехът и стойността на даден човек често са определят от това дали е с перфектната фигура и килограми. От друга страна натискът и подигравките от връстници може да засили желанието за отслабване, особено сред младите момичета.

Рискови фактори

Анорексията се среща по-често при тийнейджърки и млади жени. Въпреки това, броят на момчетата и мъжете, страдащи от хранителни разстройства също расте през последните няколко години.

Развитието на анорексия невроза се наблюдава най-често сред тийнейджърите. По-рядко се среща при хора на възраст над 40 години. Подрастващите са по-застрашени поради наличието на големите промени, които преживяват през пубертета. Те могат също така да се сблъскат и с повишено неодобрение и тормоз от връстници и да бъдат по-чувствителни към критики и дори случайни закачки относно техните килограми и формата на тялото им.

Редица фактори могат да повишат риска от анорексия, включително:

 • Генетика – Промени в специфичен вид гени могат да поставят някои хора в по-висок риск от развитие на анорексия. Това най-често е наличие на хранително разстройство при роднини от първа степен – родители, братя и сестри.
 • Диети и гладуване – Спазването на диети се явява рисков фактор за развитието на хранително разстройство. Съществуват убедителни доказателства, че много от симптомите на анорексията всъщност са симптоми на гладуване. Редовният глад засяга мозъка и влияе отрицателно на настроението, води до скованост в мисленето, поява на тревожност и намаляване на апетита. Гладът и значителната загуба на тегло могат също така да променят начина по-който мозъкът работи, особени при уязвими хора, което може да доведе до ограничително хранително поведение и значително да затрудни връщането към нормалните здравословни хранителни навици.
 • Внезапна промяна – Независимо дали става за смяна на училище, дома или работата, разпадане на дългогодишна връзка, болест или смърт на любим човек, всяка необичайна промяна в живота може да причини силен емоционален стрес, който увеличава риска от анорексия, особено при податливи на хранителни разстройства хора.

Анорексия усложнения

Анорексия невроза може да доведе до много усложнения и да бъде животозастрашаваща. Смъртта може да настъпи внезапно, дори и когато не е налице тежко поднормено тегло. Тя може да бъде причинена от сърдечна аритмия или електролитен дисбаланс – липса на минерали, като натрий, калии и калций, поддържащи баланса на течностите в тялото.

Други усложнения на анорексията могат да включват:

 • Анемия;
 • Сърдечни проблеми – пролапс на сърдечна клапа, анормален ритъм или сърдечна недостатъчност;
 • Загуба на костна тъкан (остеопороза) и увеличен риск от фрактури;
 • Загуба на мускулна маса;
 • Липса на менструация при жените;
 • Намалени нива на тестостерон при мъжете;
 • Стомашно-чревни проблеми – запек, подуване на корема, гадене;
 • Електролитни аномалии – ниско ниво на калии, натрий и хлорид в кръвта;
 • Бъбречни проблеми;

При силно недохранване вследствие на анорексия, всеки орган в тялото може да бъде увреден в различна степен, включително мозъка, сърцето и бъбреците. Това увреждане може да бъде необратимо, дори и след като анорексията бъде преодоляна и да доведе до хронични заболявания.

В допълнения към множеството физически усложнения, хората с анорексия често имат и други психични разстройства, включващи:

 • Депресия, тревожност и други видове разстройства на настроението;
 • Разстройства на личността;
 • Обсесивно-компулсивни разстройства;
 • Самонараняване, мисли за самоубийство или опити за самоубийство;
 • Злоупотреба с алкохол и наркотици;

Как да предотвратим развитието на анорексия?

Не съществува напълно гарантиран метод за предотвратяване на анорексията. Въпреки това, личните лекари могат да идентифицират най-ранните признаци на анорексия и да предотвратят пълното развитие на състоянието, като ви насочат към терапевт. Това може да стане като задават въпроси относно хранителните навици и удовлетвореността към външния вид по време на рутинни прегледи.

Ако забележите, че ваш приятел или близък има ниско самочувствие, спазва тежки диети и често е недоволен от външността си, поговорете с него или нея по тези въпроси и предложете подкрепа. Дори и само да ги изслушате, това може да предотврати по нататъшно развитие на тежко хранително разстройство и да доведе до по-здравословно поведение или желание да потърсят специализирана помощ за справяне със състоянието.

Често задавани въпроси

Анорексията представлява вид хранително разстройство, характеризиращо се с необичайно ниско телесно тегло, изкривени възприятия за възприемане на фигура и тегло, както и силен страх от напълняване. Симптомите на анорексия понякога силно наподобяват тези на булимия, с тази разлика, че при хората с анорексия винаги се наблюдава наличието на поднормено тегло, докато тези с булимия успяват да запазят теглото си в норма.

Лечението на анорексия невроза е строго индивидуално и зависи от изразеността на симптоматиката и напредналостта. Най-добрият метод за справяне с анорексията е когнитивно-поведенческата терапия, по време на която пациентите се научават да идентифицират страховете и притесненията си, да ги овладяват и контролират, като същевременно с това се връщат към здравословния хранителен режим. В зависимост от тежестта на симптомите заедно с терапията могат да бъдат предписани и антидепресанти за намаляване на тревожността и страховете.

Анорексията може да бъде излекувана почти напълно с правилната помощ от терапевт, като пациентите се връщат към пълноценен начин на живот.

За консултации или записване на час можете да се свържете с мен на тел:  0888 373195 или чрез контактната форма

Call Now Button