Онлайн психолог – Онлайн консултация с психолог

Онлайн психолог – консултации и терапия

Живеем в ерата на модерните технологии и интернет е мястото, където често прекарваме най-много време. А също така, живеем в динамично и забързано ежедневие, в което все по-често се появяват различни състояния на тревожност, паника и депресии. Затова, съвсем естествено, консултациите с психолози също могат да се проведат онлайн.

Защо да се обърна към онлайн психотерапевт?

Често, много хора си мислят, че тревожността и паник атаките са нещо временно, свързани са с конкретен труден момент от живота им, и ще преминат от само себе си. Повечето хора дори не подозират, че проявяват симптоми на депресия.

Истината е, че когато нещо не е наред с психиката, веднага се отразява не само върху физиката, но и върху качеството на живот, като цяло. В повечето случаи, тревожността не отминава сама, а депресията се задълбочава все повече и повече. И макар да мислим, че знаем какво ги причинява, и да сме убедени, че работим върху проблема, психиката е толкова сложно устроена, че няма как да я разберем сами.

Как протича онлайн консултацията с психолог?

На първо място, трябва внимателно да изберете своя специалист – психотерапевт. Доверете се на други хора, по-скоро познати, отколкото случайни хора в интернет. Имайте предвид, че за да е успешна терапията, е необходимо да си паснете със специалиста и да си имате доверие.

В моята практика и услугите, които предлагам има възможност за записване за online консултации и терапия – семейни консултации, за деца или възрастни.

Най-общо, онлайн консултациите с психолог могат да се осъществят писмено – чрез чат система или е-мейл, както и чрез телефонен или видео разговор. Бъдете сигурни, че който и вариант да изберете, професионалистът ще ви обърне необходимото внимание и ще положи всички усилия да ви помогне.

Какви предимства има онлайн консултацията?

 • Може да се извърши от всяко едно удобно за вас място
 • Не е необходимо да посещавате кабинета на своя психолог
 • Оставате (почти) анонимни – он-лайн консултациите предлагат по-високо ниво на поверителност. Не се налага да се срещате с други хора, което се случва при лично посещение в кабинета на психолога.
 • Спестявате си неудобството от лична среща – Това е важно, особено ако наистина се притеснявате от психологичен сеанс.
 • Получавате реална помощ за проблема си
 • Спестявате време и средства за придвижване до кабинета
 • Не напускате уюта на собствения си дом
 • Не е нужно да се ограничавате само до специалистите във вашето населено място
 • Добър вариант е, ако се намирате в чужбина
 • Подходяща е, ако имате притеснения при среща с нови хора
 • Препоръчва се, ако страдате от агорафобия
 • Няма да се притеснявате от реакцията на психолога

Какви са недостатъците?

 • По-трудно усещате човека отсреща – Както споменахме, за да се получи терапията, е нужно да си паснете с вашия психолог. При онлайн комуникация, особено чрез чат, е много по-трудно да придобиете представа за личността на специалиста, както и той за вашата.
 • По-бавни отговори – Когато имате проблем или въпрос, съвсем естествено желаете отговори веднага. Въпреки, че професионалният психолог ще се постарае да ви помогне колкото се може по-скоро, със сигурност, ще е по-бавно от живото общуване. А това може донякъде да ви обезсърчи.
 • Опасност от измами – Ако не сте проучили добре онлайн платформата и психолога, има опасност да попаднете на измамник, който дори да злоупотреби с личните ви данни. Затова, отново ви съветваме да проучите добре специалиста, преди да му се доверите.
 • Малко по-неефективна е от живата връзка. При писмена комуникация лесно се изпускат емоции и настроение.
 • Ако сте избрали писмена консултация, е твърде възможно отговорите да се забавят.
 • В случай на технически проблем, консултацията може да е накъсана и да се проточи във времето.

За кого е подходящо онлайн консултирането?

Онлайн консултирането е подходящо за хора, които има психологичен проблем, но нямат възможност да посети психотерапевт лично.

То е подходящо за хора с физически увреждания, тъй като има дава възможност да споделят и разрешат определени проблеми, които ги карат да изпитват тревожност и безпокойство. За голяма част от тези хора, физическия достъп до кабинета на терапевта е невъзможен. Затова консултациите с онлайн психолог се явяват като единственото възможно решение за психологическа помощ.

Видове онлайн консултация

За щастие, във времето, в което живеем, има много добре развити технологии, което се отразява на абсолютно всеки аспект на живота, включително и да психологичното консултиране. Ако сте избрали този вариант за себе си, имате няколко варианта.

Писмена комуникация

Този тип комуникация може да се осъществи по толкова много начини – имейл, чат в която и да е платформа, чрез смс-и, и тн. Огромното предимство е, че не срещате психолога „очи в очи“. Това е особено подходящо за онези от вас, които имат проблеми, от които се срамуват, или имат т.нар. социална фобия и срещата с непознати повишава тревожността им.

При такъв тип консултация имате възможност да обмислите добре какво точно ще напишете, да го допълвате или съкращавате, докато получите перфектното обяснение на ситуацията. От своя страна, психологът също има възможност да създаде максимално пространен отговор. Недостатък е, че понякога отговорите могат да се забавят повече от няколко минути.

Предимство е, че няма да виждате реакцията на специалиста, което има значение, ако това ви плаши. Все пак, имайте предвид, че с писмена комуникация много неща могат да останат скрити за психолога и решението на проблема да е само частично.

Аудио комуникация

Аудио психологична консултация може да се проведе като разговор по телефона или някоя от десетките платформи за онлайн комуникация. Както се досещате от името, вие ще разговаряте директно с вашия психолог, без да се виждате един друг, което отново ще ви спести тревожността и притесненията.

Разговаряйки със специалиста имате по-голям шанс да бъдете разбрани добре, тъй като доста по-лесно се обяснява в разговор, отколкото в чат. Този вариант е добър, ако имате нужда да споделите нещо спешно и да получите подкрепа колкото се може по-скоро.

Видео връзка

Един от най-популярните методи за комуникация в наши дни изобщо е видео връзката. Много често тя успешно заменя живата връзка, особено след като COVID-19 се настани в ежедневието ни. Тя също може да се установи по много начини, тъй като има разнообразни платформи, създадени именно с тази цел.

Подходяща е за вас, ако не се притеснявате да се виждате със специалиста, нямате социална тревожност и не ви е срам да комуникирате с непознат човек за проблемите, нагласите и светоусещането си. Недостатъците на този тип консултиране е, че е твърде вероятно да се получат някои технически проблеми като „замръзване“ на видеото, забавяне на звука, микрофония, и др.

Как се провеждат онлайн консултациите или терапията?

Онлайн консултирането дава свобода при избора на време и час, както и на система за връзка.  Контакти онлайн консултации –  Телефон: 0888373195

Сеанса може да се осъществи чрез:

 • Skype – под формата на видеоразговор или чат;
 • Viber – под формата на видеоразговор или чат;
 • WhatsApp – под формата на видеоразговор или чат;
 • Zoom – под формата на видеоразговор или чат;
 • Google Meet – под формата на видеоразговор или чат;
 • Директно с разговор по телефона.

В заключение, онлайн терапията е наистина добър вариант да се консултирате с психолог, за да промените живота си. В началото на всяка терапия се извършва анализ и оценка на здравословното състояние

Ако вземете предвид всичко казано дотук ще може да вземете решение дали да запазите своя час за онлайн психологични консултации по интернет.

Много причини могат да доведат до нужда от консултация с психолог. Независимо дали имате нужда от съвет, свързан с проблем, който не може да решите сами, или се касае за по-сериозно психично състояние, опитен психолог може да помогне да се справите.

Необходимо е само да прекрачите предрасъдъците си, и да знаете, че не е срамно да посещавате такъв тип специалист. Консултациите могат да бъдат само от полза!

Онлайн консултацията с психолог е съвременна алтернатива на класическите сеанси в кабинета, която е свързана с редица удобства за клиента. Нека разгледаме кои са те:

Как протича онлайн консултацията с психолог?

 • На първо място, е необходимо заедно със специалиста да определите време и начин на връзка, които са удобни и за двете страни. Често заплащането се уговаря предварително, а методът е по банков път.
 • Когато дойде определения ден и час, и двете страни са в готовност, клиент и психолог се свързват и сеансът започва.
 • Ако това е първото ви посещение при този психолог, ще започнете с опознавателен разговор. Специалистът ще ви задава въпроси, за да се ориентира за вашия характер и светоусещане, а е твърде възможно директно да ви подкани да разкажете за себе си. Според нещата, които споделяте и начина, по който се определяте, психологът ще направи изводи за вас и вашата същност.
 • Твърде вероятно е да ви прекъсва на определени места, задавайки допълнителни въпроси, относно това, за което говорите в момента. Това е необходимо, за да се разбере как това, за което говорите, ви кара да се чувствате и как го възприемате.
 • Имайте предвид, че психологът ще ви изслуша, ако желаете да говорите на различна от вече зададената тема. Тяхната работа е да ви изслушат и да ви помогнат да се справите с всичко, което ви притеснява.
 • Опитните психолози ще ви покажат различни техники, с чиято помощ да се справяте в моменти на притеснение и тревожност. Когато терапията се води онлайн, това е малко по-трудно, но все пак не е невъзможно.
 • В края на сеанса, вероятно отново ще обсъдите как се чувствате, и ще насрочите следващата консултация.

Запазете своята онлайн консултация с психолог още сега!

Не отлагайте консултацията с психолог, ако имате различни проблеми, свързани с тревожност, фобии и страхове, или ако просто имате нужда да споделите проблемите си и да получите странична гледна точка. Отлагането би довело само до задълбочаване на състоянието, а както при всеки друг проблем, така и при този тип, колкото по-рано се открие, толкова по-лесно е да се погрижите за него.

Бихме ви препоръчали да направите първата консултация лице в лице, за да придобиете представа за специалиста, както и той за вас, а след това да продължите с онлайн терапия, ако е необходимо. Но ако нямате тази възможност, онлайн консултирането може наистина да има положителен ефект, особено ако сте избрали добър специалист.

Не забравяйте – грижата за психическото здраве е също толкова важна, колкото и за физическото. Запазете час за онлайн терапия още днес!

Call Now Button