Хранителни разстройства

Хранителното разстройство представлява сериозно състояние, свързано с постоянни хранителни поведения, влияещи негативно върху вашето здраве, емоции и влошаващи способността да се справяте в отделни аспекти от живота. Най-често срещаните видове хранителни разстройства са анорексия, булимия и преяждане.

Голяма част от често срещаните хранителни разстройства се фокусират основно върху теглото, формата на тялото и приема на храна, което води до развиването на опасни хранителни навици и поведение. Именно те могат значително да повлияят способността вашето тяло да получава правилните хранителни вещества, необходими за функционирането на всички системи.

Хранителните разстройства могат да причинят увреждания на храносмилателната система, сърцето, костите, зъбите, устата, както и да доведат до развитието на други по-сериозни хронични заболявания.

Най-често хранителни разстройства развиват тийнейджърите и младите хора, макар че те могат да се появят и при хора на всяка възраст. Лечението при хранителни разстройства включва терапия и прилагането на здравословни хранителни навици, които в голяма част от случаите могат да предотвратят развитието на сериозни усложнения, причинени от неправилно хранене.

Симптоми

Симптомите на хранителни разстройства обикновено варират в зависимост от вида им. Най-честите от тях са:

 • Пропускане на хранене/хранения;
 • Постене;
 • Преяждане;
 • Самопредизвикано повръщане;
 • Употреба на лаксативи, диуретици, медикаменти за отслабване и клизма;
 • Прекомерна физическа активност;
 • Нездравословно тегло – поднормено, наднормено или затлъстяване;
 • Нездравословен външен вид;

Хранителните разстройства се делят на няколко вида, отличаващи се с индивидуални симптоми:

 • Анорексия – силно ограничаване на храненията, гладуване, поднормено тегло, нездравословен външен вид и изкривени възприятия за килограми и форма на тялото;
 • Булимия – редуване на епизоди на преяждане и гладуване, с предизвикване на повръщане, употреба на медикаменти за почистване или прекомерна физическа активност;
 • Орторексия – вглъбяване към здравословното хранене и качеството на консумираната храна, спазване на строги диети и маниакалност;
 • Преяждане – консумация на големи количества храна за големи периоди, наднормено тегло или затлъстялост, оказваща последствия върху здравословното състояние;

Подробна характеристика за всяко отделно от най-разпространените хранителни разстройства ще откриете в отделната тема Видове хранителни разстройства.

Причини

Все още не са напълни известни точните причини, които водят до хранителни разстройства. Подобно и на останалите психологични заболявания и тук влияние могат да имат фактори като:

 • Биологичност и генетика – при някои хора се наблюдава наличието на гени, които увеличават риска от развитието на хранителни разстройства. Биологични фактори за тях могат да бъдат промени в мозъчните химикали, играещи важна роля в правилното хранене;
 • Психологическо и емоционално здраве – хората с хранителни разстройства могат да имат психологически или емоционални проблеми, допринасящи за развитието им. Това може да бъде ниско самочувствие, перфекционизъм, импулсивно поведение, както и проблеми във взаимоотношенията;

Външно влияние

От друга страна, в глобален план по цял свят стана модерно всеки да спазва някакъв вид диета и култура, която служи най-вече на маркетинговите цели на големите компании. Масово, чрез медии и списания се натрапва как трябва да изглеждаме, какво да носим, както и какво ни прави дебели и какво кльощави.

На практика диетичната индустрия диктува дори и как да се чувстваме в телата си. Всичко това е насочено главно към младите момичета и жените, което от своя страна ги кара да си изграждат нереални представи за красота и подбива самочувствието им.

Навсякъде по телевизията, интернет, списания и билбордове се избират модели на подражание, които целят да предизвикат стремеж към точно определени килограми и фигура. Точно това се оказва пряк причинител на едни от най-често срещаните хранителни разстройства.

Глобалната индустрия и медиите подстрекават хората да свалят/качват килограми по неправилен начин, причинявайки сериозен стрес на тялото си и стимулират пазенето на стриктни нездравословни диети, ограничаване на храненията и зависимост към прекомерната физическа активност.

Всичко това води до изграждането на нереални виждания и ниска самооценка в най-ранна възраст, които са едни от преките причинители за развитието на хранителни разстройства в глобален мащаб.

Според изследвания, 6 от всеки 10 подрастващи момичета се чувстват не добре в кожата си, защото не харесват килограмите си и своята фигура, като дори правят опити за промяна. Проблемът, за съжаление, все по-често се наблюдава и при подрастващите момчета и младите мъже.

Младите момичета и момчета често са влиятелни и приемат личностно всяка една обида и опит за влияние, идваща както от медийните среди, така и от техни връстници, подражаващи на определени модели за тегло и форми.

Докато вредните обществени норми са само един от многото фактори, водещи до развитие на състояния на психичното здраве и хранителни разстройства, неправилната култура на хранене и обремеността над външния вид влияят силно върху все по-често разпространените състояния на анорексия, булимия, орторексия, преяждане и т.н.

Рискови фактори

Най-предразположени към развитието на хранителни разстройства се оказват тийнейджърките и младите жени, в началото на 20-те си години, макар че състоянието може да се развие при всеки, без значение от неговия пол или възраст. Съществуват и някои фактори, които могат да увеличат рисковете от развитието на хранителни разстройства, като причините са:

 • Семейна история – наличие на член от семейството с хранително разстройство, настоящо или преживяно;
 • Други психични разстройства – хората с хранителни разстройства често имат и депресия, тревожност или обсесивно-конвулсивно разстройство;
 • Спазване на диети и гладуване – ограничаването на храненето е рисков фактор за развитието на хранителни разстройства. Гладуването засяга мозъка и неговата химия, причинявайки занижена психическа устойчивост, тревожност, промени в настроението и намаляване на апетита. Според редица лекари по хранителни разстройства, много от симптомите им всъщност са симптоми на глад. От своя страна той, заедно със загубата на тегло може да промени самия начин, по който мозъка функционира и да доведе определен модел хранително поведение и силно затруднение при опит за връщане към здравословни хранителни навици;
 • Стрес – независимо от причините, стресът увеличава рисковете от развитие на хранителни разстройства, тъй като претоварва системите в човешкото тяло;

Режим на хранене

Всички знаем, че добре балансираният и питателен хранителен режим е от ключово значение за качеството на нашия живот. Изграждането и поддържането на такъв е от особена важност при хранителни разстройства, защото голяма част от тях не се лекуват медикаментозно, а чрез терапия и изготвяне на правилен режим на хранене, който да включва пълноценна храна, богата на хранителни вещества за тялото и ума.

Всички хранителни разстройства си приличат по едно – липсата на жизненоважни вещества и елементи в тялото, които да го изграждат жизнено, здраво и силно.

Качественият режим на хранене при хранителни разстройства е добре да включва:

 • Плодове и зеленчуци;
 • Храни с ниско съдържание на захари, сол, изкуствени аромати и консерванти;
 • Варени, печени или задушени храни, без пържено;
 • Минимално обработена храна;
 • Храни, които не предизвикват силен скок в нивата на кръвната захар;

Храната е движещата сила на нашето тяло и ум. Тя ни кара да се чувстваме добре физически и емоционално. За разлика от нездравословните храни, които предлагат само временно удоволствие и сериозен скок в нивата на кръвната захар, което често води до промени в настроението и липса на енергия, здравословната храна осигурява постоянни и балансирани нива на важни хранителни вещества, които ще ви направят по-будни и пълни с енергия.

Лечение

Всички видове хранителни разстройства могат да бъдат трудни за преодоляване, особено ако се опитвате да се справите сами. Способни са дори напълно да превземат и разрушат живота ви. Ако изпитвате някой от горепосочените симптоми или познавате ваш близък или приятел с подобни, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

Най-честото лечение, което вашият терапевт/лекар по хранителни разстройства ще приложи са разговорите, които ще доведат до признаване на наличието на хранително разстройство и обсъждане на приложими начини за справяне с отделните симптоми.

Голяма част от случаите на хранителни разстройства се повлияват положително от провеждането когнитивно-поведенческа терапия, особено при състояния на анорексия, булимия и преяждане. Основният фокус на прилаганото лечение е да се установи редовен модел на стабилно и гъвкаво хранене, както и да се обърне особено внимание на отделните фактори, водещи до проява на хранителни разстройства.

Според терапевти е най-добре пациентите да се лекуват групово, тъй като колективните упражнения и програми повлияват в пъти по-положително, в сравнение с извънредно тежки случаи, чиито състояние изисква отделно болнично лечение.

Детските хранителни разстройства от друга страна се повлияват по-добре със семейна терапия, тъй като при тях основната цел е създаването на положителна среда, близка до домашната, водеща до ефективно справяне с проблема в дългосрочен план.

При редица от леки до средно тежки случаи на хранителни разстройства, прилаганото лечение включва терапия, програми и изготвяне на специален режим на хранене, който трябва да се спазва стриктно.

Само, ако са налице и други психологически симптоми, като тревожност, депресия и маниакалност например, водещи до упорито влошаване на симптоматиката, се прибягва до предписването на медикаменти, с цел справяне със състоянието, предизвикващо хранително разстройство.

Усложнения

Хранителните разстройства могат да причинят редица усложнения, някои от които и животозастрашаващи. Колкото по-тежко и продължително е състоянието, толкова по вероятно е да се развият сериозни увреждания, като:

 • Депресия и тревожност;
 • Проблеми в училище, работата и средата;
 • Суицидни мисли и поведение;
 • Проблеми с растежа и развитието в детска възраст;
 • Проблеми с взаимоотношенията и социализацията;
 • Нарушения в обмяната на вещества в тялото;
 • Развитие на сериозни здравословни проблеми, включително и хронични заболявания;
 • Смърт;

Как да накарате ваш близък да потърси лечение?

За съжаление много от хората с хранителни разстройства не осъзнават, че имат проблем и се нуждаят от помощ и лечение. Ако виждате някои от долуизброените симптоми във близък, е важно да поговорите с него и да го накарате да потърси лечение. Всички те могат да бъдат индикатор за наличие на хранително разстройство. Дори и в случаите, когато човекът не е готов да признае – пред себе си и околните, че има проблем, е важно да изразите загриженост и да предложите да го изслушате.

Внимавайте за определени модели на хранене и убеждения, свързани с теглото и фигурата, които често сигнализират за нездравословно поведение. То може да бъде провокирано от различни фактори, като натиск от връстници и определени медийни модели на подражание, предизвикващи силно влияние, обсебеност от външния вид и развитие на хранителни разстройства.

Симптомите, индикиращи хранителни разстройства включват:

 • Пропускане на хранения или намиране на извинения за гладуване;
 • Спазване на прекалено строга вегетарианска диета;
 • Прекомерно фокусиране върху здравословното хранене;
 • Приготвяне на собствена храна, отделно от семейната трапеза;
 • Оттегляне от нормалните социални контакти и дейности;
 • Постоянно притеснение относно килограмите, фигурата и оплакване за наличие на наднормено тегло, дори и когато то е поднормено;
 • Често оглеждане в огледалото за наличие на недостатъци с фигурата;
 • Многократна консумация на големи количества мазни или сладки храни;
 • Използване на хранителни добавки за отслабване, лаксативи или билкови продукти за почистване на излишните килограми;
 • Прекомерни упражнения;
 • Симптоми на насилствено предизвикване на повръщане – уреждане на зъбния емайл, често ставане по време на хранене за използване на тоалетната, мазоли по кокалчетата на пръстите и други;
 • Прием на твърде големи количества храна;
 • Скрито хранене;
 • Състояние на вина, срам и отвращение от хранителните навици и симптоми на депресия и тревожност;

Ако изпитвате притеснения, че вашето дете може да страда от хранителни разстройства, свържете се с терапевт/лекар по хранителни разстройства. Той ще ви посъветва какви действията да предприемете за адекватно лечение и справяне със състоянието.

Терапевт/лекар по хранителни разстройства

Ако се притеснявате, че вие или ваш близък може да страда от хранително разстройство е важно да се си запишете час при терапевт/лекар по хранителни разстройства възможно най-скоро. Ранната интервенция е най-ефективната мярка, която може да се предприеме за справянето с различни хранителни разстройства.

Първия лекар, към когото следва да се обърнете в повечето случаи е личният лекар. Той ще направи първоначална оценка и ще постави базова диагноза относно вида на хранителното разстройство, след което ще ви пренасочи към специалист по хранителни разстройства, който да ви помогне ефективно да се справите с проблема. Това може да бъде психолог, диетолог, психиатър или терапевт.

Въпреки, че диагнозата ви може да бъде поставена от всеки един от горе изброените, нашият съвет е да посетите личния си общопрактикуващ лекар или психолог по хранителни разстройства. Макар все още да няма точен модел на лечение, голяма част от хората с анорексия, булимия и други хранителни разстройства подобряват значително състоянието си именно чрез терапия при психолог.

Психолог хранителни разстройства София

В случай, че изпитвате някой от изброените в началото на тази статия симптоми на хранителни разстройства или познавате човек от вашето обкръжение, който може да страда от подобно състояние, запишете си час за психолог хранителни разстройства София, който ще предпише правилното лечение и ще изготви ефективен режим на хранене.

Първата стъпка за справяне с хранителното разстройство е със записването на час за помощ. С това действие вече сте изминали половината път, водещ към пълното възстановяване и започването на нов живот – здравословен и активен.

Call Now Button