Видове хранителни разстройства

Хранителните разстройства са психологически състояния, причиняващи нездравословни хранителни навици. Те могат да започнат да се развиват първоначално като обсесии и мании, свързани с теглото, формата на тялото, както и вида и количеството на храната.

Най-често срещаните симптоми на хранителното разстройство са ограничение на храненията и/или преяждане, със или без използването на почистващи методи след това – като повръщане, употреба на диетични медикаменти, лаксативи, прекомерни физически упражнения и т.н. В тежки случаи хранителните разстройства могат да доведат до сериозни здравословни последствия.

Всички видове хранителни разстройства представляват сложни състояния на психичното здраве, които изискват намесата на лекар, терапевт или психолог по хранителните разстройства, с цел справяне с проблема и предотвратяване развитието на сериозни здравословни проблеми, някои от които животозастрашаващи.

Хранителните разстройства се развиват най-често при юноши и млади жени, макар обикновено да могат да се появят без значение от възраст и пол. Тревожната статистика показва, че през последните години значително нараства борят на жените мъжете с хранително разстройство.

В тази статия ще обясним подробно за най-често срещаните видове хранителни разстройства – анорексия, булимия, орторексия, преяждане, пика и други. Ще включим и характеристики за всяко състояние поотделно, както и по кои признаци можете да ги разпознаете.

Анорексия невроза

Анорексия невроза или само анорексия е най-известното и следователно най-често разпространеното сред останалите видове хранителни разстройства. Обикновено се развива при тийнейджъри и млади хода, като тенденцията показва, че това най-често са жени.

Хората с анорексия имат изкривени възприятия относно своите килограми и фигура. Те се виждат с наднормени килограми, дори и когато са с опасно ниско тегло. Склонни са постоянно да следят килограмите си, да ограничават калорийния прием и да избягват определени видове храни.

Най-често срещаните симптоми при анорексия са:

 • Значително поднормено тегло;
 • Силен страх от наддаване на килограми;
 • Стремеж към отслабване и неистово желание за поддържане на ниско тегло;
 • Възприятията за тегло и форма са изкривени и силно влияят върху самочувствието;
 • Крайно ограничено хранене;
 • Обсесивно-компулсивни симптоми, като обсебеност от храна и диети;
 • Затруднения в социалната сфера, липса на спонтанност и непрекъснато желание за контрол над среда;

Специалистите категоризират състоянието анорексия в два отделни подтипа – ограничаващ и такъв с епизоди на преяждане и почистване.

Хората с анорексия от ограничаващия тип губят килограми чрез диети, гладуване или прекомерни физически упражнения.

При анорексия от втория тип са налице епизоди на преяждане с големи количества храна, след което веднага изпитват вина и срам и преминават към почистване чрез различни нездравословни методи – прекомерни упражнения, самопредизвикано повръщане, употреба на лаксативи, диуретици, диетични медикаменти и т.н.

Хранителното разстройство анорексия е изключително вредно за тялото. С течение на времето хората с анорексия започват да изпитват симптоми, индикиращи недостиг на важни за човешкото тяло вещества, витамини и елементи – умора, безсъние, изтъняваща, чупеща се и падаща коса, чупливи нокти, суха кожа и нерядко поява на тънък слой окосмяване по цялото тяло.

В най-тежките случаи, и особено когато не се лекува на време, анорексия невроза може да доведе до мозъчна, сърдечна или мултиогранна недостатъчност и да завърши фатално.

Булимия невроза

Булимия невроза е още едно добре познато състояние, сред известните видове хранителни разстройства. Както при анорексия невроза и булимията се развива често в ранна възраст и засяга основно тийнейджърки и млади жени, като сравнително рядко се среща сред мъжете.

Състоянието булимия е свързано с консумацията на големи количества храна. Храненето продължава обикновено докато не човек не се насити до пръсване, тъй като чувства че не може да спре да се храни или да контролира колко храна изяжда. Епизодите на преяждане включват всякакъв вид храна и най-вече такава, която човек избягва.

След преяждане, хората с булимия започват да чувстват вина за това колко храна са изяли. Притесняват се за своята фигура и килограми и започват да компенсират с почистване, което включва принудително повръщане, употреба на лаксативи, диуретици, клизми, прекомерни физически упражнения и последващо гладуване.

Всичко казано до тук силно наподобява втория тип анорексия с епизодите на преяждане и почистване, но се различават по едно. Хората с булимия обикновено успяват да поддържат здравословно нормално тегло, за разлика от хората с анорексия, чийто килограми често са поднормени.

Типични симптоми на булимия невроза са:

 • Повтарящи се епизоди на преяждане, с чувство за липса на контрол;
 • Повтарящо се почистване, с поведение предотвратяващо качването на килограми;
 • Ниско самочувствие, тясно обвързано с килограмите и формата на тялото;
 • Силен страх от напълняване, въпреки наличието на нормално тегло;

Ако не се лекува навреме, булимия невроза може да доведе до развитието на грипоподобни симптоми поради занижен имунитет, както и подуване на слюнчените жлези, износване на зъбния емайл, кариеси, киселинен рефлукс, болезнено дразнение в червата, състояния на тежка дехидратация и смущения в хормоните.

В най-тежките случаи булимията може да причини електролитен дисбаланс на важни елементи, включително натрий, калий и калций, което да доведе до инфаркт или инсулт.

Орторексия невроза

Орторексия представлява вид хранително разстройство, включващо развитието на нездравословна мания към здравословното хранене. За разлика от останалите видове хранителни разстройства, орторексия невроза засяга не количеството, а качеството на храната.

Хората с орторексия не се фокусират върху килограмите си, както е при състояния на анорексия или булимия. Те по-скоро са маниакално фиксирани към „чистотата“ на приетата храна и здравословното хранене като цяло.

Най-често срещаните симптоми на орторексия са:

 • Прекомерна вглъбеност към храната и хранителните навици;
 • Налагането на екстремни диети и правила на хранене;
 • Промени в настроението и емоционален стрес;
 • Фиксиране към храната, което пречи на нормалния живот и взаимоотношенията с околните;

Всичко започва със стандартно пазене на диета, с цел подобряване на здравословното състояние и влизане във форма. Когато обаче нещата излязат извън контрол и фиксирането към здравословното хранене се превърне във начин на живот, който пречи на здравето, макар че има за цел да го подобри, тогава състоянието се нарича орторексия.

Поради тихия си старт, орторексията е от този вид хранителни разстройства, които често остават незабелязани от близки и приятели, тъй като е замаскирана като положителна, поне в началото. Впоследствие се проявява маниакалност и натрапчиво поведение, които сериозно влияят върху качеството на живот и социалните взаимоотношения.

Преяждане

Друг често срещан вид хранително разстройство е преяждането, което в редица случаи остава игнорирано и не се лекува навреме. Както и при останалите видове хранителни разстройства, и преяждането започва най-често през ранните юношески години, макар че човек може да го развие и по-късно.

Хората с преяждане обикновено изпитват симптоми, силно наподобяващи анорексия от втори тип или булимия, с тази разлика че те не следят своите калории и не прибягват до почистване.

Симптомите на преяждане включват консумацията на необичайно големи количества храна за кратък период от време и пълна липса на контрол над преяждането. Хората с преяждане не ограничават приема на калории и не се опитват да компенсират по какъвто и да било начин за преяждането.

Най-често симптомите на преяждане включват:

 • Консумация на големи количества храна бързо и понякога тайно за кратък период от време;
 • Консумиране на храна дори при липса на глад и докато не почувствате дискомфортно засищане;
 • Липса на контрол, който да предотврати преяждане;
 • Чувство на срам, отвращение от себе си или вина;
 • Липса на почистващо поведение, което да компенсира преяждането;
 • Наднормено тегло или затлъстяване;

При хранителното разстройство преяждане хората често са с наднормено тегло или страдат от сериозно затлъстяване. Това от своя страна увеличава значително рисковете от развитие на здравословни усложнения, пряко свързани с наднормените килограми, като инсулт, диабет тип 2, сърдечни заболявания и други.

Пика – Консумиране на нехранителни неща

Пика представлява вид хранително разстройство, при което се консумират нехранителни неща. За разлика от предходните видове хранителни разстройства, пика се развива най-често при деца, бременни жени, възрастни, хора с умствени увреждания и по-рядко при подрастващи. Могат да бъдат засегнати както жени, така и мъже.

Хората с хранителното разстройство пика изпитват желание да консумират нехранителни неща, като например лед, мръсотия, пръст, тебешир, сапун, хартия, коса, плат, вълна, камъчета, прах за пране или царевично нишесте.

Всичко това ги прави изложени на сериозен риск от отравяне, инфекции, нараняване на червата и хранителни дефицити. В зависимост от вида на погълнатото, състоянието пика може да бъде и животозастрашаващо в някои случаи.

Други видове хранителни разстройства

Определените видове хранителни разстройства, които изброихме до сега спадат към най-често срещаните състояния, влияещи не само върху качеството на живот, но и върху здравето на хората с тях. Други видове хранителни разстройства са:

Разстройство на руминацията

Руминация е новопризнат вид хранително разстройство, което представлява състояние, при което човек повръща погълната храна, след което я изплюва или отново я сдъвква и преглъща. Връщането на храната обратно в гърлото обикновено се случва спонтанно, без да са налице симптоми като гадене.

Руминацията се случва през първите 30 минути след хранене и се развива най-вече през ранна детска възраст или при възрастни, които се нуждаят от терапия за справяне с проблема.

Ако не се вземат мерки за руминацията, тя може да доведе до загуба на тегло, недохранване и недостиг на ключови хранителни вещества и витамини.

Ограничаване на храната или селективно хранене

Селективното хранене се характеризира с недостатъчен прием на храна, поради липса на интерес към самото хранене. Хората обикновено избягват определен вид храна, според нейния цвят, мирис, вкус или текстура. Други пък изпитват страх от последствията след хранене, като например задавяне. Хората, които избягват или изцяло ограничават приема на храна не го правят поради страх от наддаване на тегло, което ги разграничава от останалите видове хранителни разстройства.

Ограничаването приема на храна може да доведе до неуспех със здравословното наддаване в ранна възраст, както и значителна загуба на килограми. В някои случаи води до хранителни дефицити на ключови вещества, които причиняват сериозни здравословни проблеми.

Независимо от вида на хранителното разстройство е важно да потърсите помощ от квалифициран психолог, за вас или ваш близък. Колкото по-скоро се направи стъпка към лечение, толкова по-бързо ще се справите със състоянието.

Call Now Button