Терапия и лечение на агресия

Под понятието агресия не би трябвало да разбираме само гняв или чувство на гняв кън някого/нещо.

Агресия е всяка активност и действие от нас към външния свят. Активността, изразяването на емоции, „задвижването“ ни към външния свят, бягството или нападението, независимо дали е вербално или не, всичко това е агресия.

В този смисъл агресията е здраво, природно вродено поведение, което е необходимо за да оцелеем и бъдем адекватни в нашия свят.

Проблеми с агресията започват тогава, когато тя бива натрупана с времето и разтоварвана върху някого под формата на насилие (вербално и невербално), ирония, сарказъм, потискане.anger, mistreatment, relationship

Естествено, по-големият проблем не е за този, който се разтоварва в ролята на агресор (въпреки, че той за да е такъв определено има обективни патологични причини), а по-скоро за този, който е в ролята на жертва и потърпевш. За съжаление моделът жертва-агресор се случва навсякъде в социалния ни живот, вкл. и семейството.

Здравото и адекватно поведение, когато някой е в ситуация, в която е жертва на агресивно отношение, е или и той да реагира агресивно и да се защити, или да избяга. Често обаче това не е възможно поради обективни причини (детето е непълнолетно и няма къде да отиде, училището не може да бъде сменяно често, работното място, на което се срещаме с този проблем е важно за нас или пък със заплахи ни принуждават да стоим във връзка, в която сме потърпевши е т.н.). Или пък просто сме възпитани да бъдем прекалено добри и съобразяващи се с другите и в ситуация с агресор срещу нас „блокираме“ и не можем да реагираме адекватно.

Видове агресия

Агресията е понятие в психологията, с което се означава набор от действия и поведения, насочен към нанасяне на вреда на другия или на себе си. Тези действия могат да бъдат съзнателни и несъзнателни.

Според различни теории агресията може да бъде автоагресия ( насочена към себе си ) или хетероагресия (насочена към навън). Спред някои психолози агресията може да се дължи и на вродено поведение.

Агресията може да приеме различни форми

  • Физическа
  • Словесна
  • Психическа
  • Емоционална

Как да се справим с агресията?

Терапията се състои в анализ на проблема, отблокиране на вредните психични блокажи, които ни пречат за правилна реакция, както и разтоварване на вече натрупания и задържан гняв към хора и ситуации.

Дайте воля на чувствата си, съобразно ситуацията

Дали ще изразим чувствата си физически или вербално, най – важното е да не ги задържаме в себе си. Така нашият организъм ще се освободи от напрежението, което сме натрупали. Тези отрицателни емоции само ни затормозяват допълнително и ни пречат да приемем и осъзнаем проблема.

Естествено тук не съветваме да нападаме някого, а да разтоварим себе си – дали в залата, на разходка в природа, чрез йога или медитация, или да се разкрещим в празна стая, решението е ваше. Гнева е естествена реакция и трябва да се научим да я приемаме, но не и да я отнасяме към друго човешко същество.

Изкарвайки негативните си емоции ще успеете да приемете ситуацията.

Агресията при деца: възможни причини и как да се справим

Агресията при децата може понякога да бъде обезпокоителна за родителите и не винаги е лесно за тях да се справят с нея.

Случайните конфликти и спорове са част от нормалното развитие при децата- независимо дали те са с родителите или с връстниците. Ако обаче детето ви започне да се държи агресивно често или продължително, задължително трябва да се потърси терапевтична помощ.

Колко агресия е нормална при децата?

Нормално е децата също да се ядосват и понякога да излязат извън кожата си. Често това са само временни фази и форми, които са част от развитието им. Все пак децата започват да изпитват осъзнато съчувствие към връстниците си едва към 4-годишна възраст.

Съветвам ви, особено при малките деца, когато започне да се държи агресивно, просто го прегърнете и утешете, вместо да му се карате. Ще се изненадате колко бързо ще отмине напрежението.

Не трябва да ви притеснява понякога по-грубото държание на детето ви, когато се бори за своята играчка, това е нормално/здраво поведение. Но ако забележите, че то започва да се ядосва от най-малките/незначителни неща, провокира само спорове, често започва да посяга или използва обидни думи, тогава потърсете специалист.

Ако чувствате че имате проблем с агресията можете да се свържете с мен чрез формата за контакти.

Можете да видите другите състояния, които при които мога да ви помогна тук.

Call Now Button