Терапия и лечение на агресия

Под понятието агресия не би трябвало да разбираме само гняв или чувство на гняв кън някого/нещо.

Агресия е всяка активност и действие от нас към външния свят. Активостта, изразяването на емоции, “задвижването” ни към външния свят, бягството или нападението, независимо дали е вербално или не, всичко това е агресия.

В този смисъл агресията е здраво, природно вродено поведение, което е необходимо за да оцелеем и бъдем адекватни в нашия свят.

Проблеми с агресията започват тогава, когато тя бива натрупана с времето и разтоварвана върху някого под формата на насилие (вербално и невербално), ирония, сарказъм, подтискане.anger, mistreatment, relationship

Естествено, по-големият проблем не е за този, който се разтоварва в ролята на агресор (въпреки, че той за да е такъв определено има обективни патологични причини), а по-скоро за този, който е в ролята на жертва и потърпевш. За съжаление моделът жертва-агресор се случва навсякъде в социалния ни живот, вкл. и семейството.

Здравото и адекватно поведение, когато някой е в ситауция, в която е жертва на агресивно отношение, е или и той да реагира агресивно и да се защити, или да избяга. Често обаче това не е възможно поради обективни причини (детето е непълнолетно и няма къде да отиде, училището не може да бъде сменяно често, работното място, на което се срещаме с този проблем е важно за нас или пък със заплахи ни принуждават да стоим във връзка, в която сме потърпевши е т.н.). Или пък просто сме възпитани да бъдем прекалено добри и съобразяващи се с другите и в ситуация с агресор срещу нас “блокираме” и не можем да реагираме адекватно.

Терапията се състои в анализ на проблема, отблокиране на вредните психични блокажи, които ни пречат за правилна реакция, както и разтоварване на вече натрупания и задържан гняв към хора и ситуации.

Агресията при деца: възможни причини и как да се справим

Агресията при децата може понякога да бъде обезпокоителна за родителите и не винаги е лесно за тях да се справят с нея.

Случайните конфликти и спорове са част от нормалното развитие при децата- независимо дали те са с родителите или с връстниците. Ако обаче детето ви започне да се държи агресивно често или продължително, задължително трябва да се потърси терапевтична помощ.

Колко агресия е нормална при децата?

Нормално е децата също да се ядосват и понякога да излязат извън кожата си. Често това са само временни фази и форми, които са част от развитието им. Все пак децата започват да изпитват осъзнато съчуствие към връсниците си едва към 4-годишна възраст.

Съветвам ви, особено при малките деца, когато започне да се държи агресивно, просто го прегърнете и утешете, вместо да му се карате. Ще се изненадате колко бързо ще отмине напрежението.

Не трябва да ви притеснява понякога по-грубото държание на детето ви, когато се бори за своята играчка, това е нормално/здраво поведение. Но ако забележите, че то започва да се ядосва от най-малките/незначителни неща, провокира само спорове, често започва да посяга или използва обидни думи, тогава потърсете специалист.

Ако чувствате че имате проблем с агресията можете да се свържете с мен чрез формата за контакти.

Можете да видите другите състояния, които при които мога да ви помогна тук.