Вербална агресия при тийнейджърите

Разногласията и ожесточените спорове понякога са неразделна част от семейната идилия, особено ако имате тийнейджър вкъщи. Подгответе се за крясъци и затръшнати врати, защото те ще бъдат често явление. Но понякога подобен тип поведение при подрастващите надминава границите на допустимото и родителя се оказва обект на вербална агресия от страна на тийнейджъра.

Въпреки, че е по-лесно да отречем подобен тип поведение и да го констатираме само като фаза, според специалисти не бива да се примирявате с вербалната агресия при тийнейджърите и трябва да я прекратите преди да е прераснала във физическа. Следва да ви дадем няколко съвета как да се справите с адекватно с вербалната агресия.

Как да осуетите агресията при тийнейджърите?

Вербалната агресия при подрастващите е често срещано явление и според статистиката всеки 2-ри тийнейджър е влизал в пререкания с родители и странични хора от своето обкръжение. Тя може да бъде предизвикана от редица фактори, които изброихме в предишната тема за агресията при децата.

Важно е да не оставяте на подрастващите да ви вменяват чувство за вина и да ви превръщат в обект на обиди и нападки ежедневно. Съществуват редица начини, които ще ви помогнат да се справите с постоянната вербална агресия от страна на тийнейджъра:

Припомнете си, че вие сте модела за подражание

Макар и много да ви се иска и вие да се ядосате и разкрещите с пълно гърло, това няма да успокои ситуацията, а дори напротив – ще я нажежи още повече. Вместо това запазете спокойствие, дишайте дълбоко и ако е необходимо напуснете стаята за няколко минути и се върнете, когато се успокоите. Важно е да не реагирате на нападките по ваш адрес.

Запазете спокоен и неагресивен език на тялото

Избягвайте да предизвиквате допълнително агресия в така или иначе напрегнатото поведение на тийнейджъра. За това избягвайте да ги гледате продължително в очите и контролирайте гласа си. Важно е да не отговаряте на крясъците, независимо колко ви се иска.

Много родители конфронтират допълнително децата си като се изправят лице в лице с тях, но това може да доведе до разрастване на агресията и физическа разправа. А това трябва да избегнете на всяка цена.

Не се поддавайте на вербалната агресия

Точно както при малките деца, така и при тийнейджърите, ако реагирате на нападките с емоционалност или обратното – им дадете това, за което спорят, ще поощрите подобен тип поведение, с което много трудно ще се справите. За това е важно да бъдете спокойни, уравновесени и да не се подавате на нападки и манипулация.

Общувайте непредизвикателно и не реагирайте емоционално

Вместо да поставите ребро типичния въпрос: „Кога ми се прибираш, знаеш ли колко е часа?“, заменете го със: „ Прибираш се късно, тревожих се за теб“. Избягвайте нападателния тон и не реагирайте емоционално на всяко правило, което тийнейджъра наруши. В този период децата се сформират като личности и често всячески се опитват да избягат от правилата, наложени най-вече от родителите им.

Дайте възможност на тийнейджъра да изрази своята гледна точка

Вместо да влизате в спорове и пререкания, опитайте се да изслушате внимателно подрастващото си дете, без да го прекъсвате. Оставете го да се обоснове относно всичко, което го притеснява и след като приключи изкажете своята гледна точка, представяйки я като възможност, а не като правило или задължение.

Справянето с вербалната агресия при тийнейджърите изисква авторитет и правилен подход. Нормално е вашето подрастващо дете да се бунтува и да реагира остро, все още не знаейки как да контролира емоциите си. Въпреки това не го оставяйте да ви контролира и манипулира с нападките си, а го насочете към правилния начин за справяне с агресията.

Ако изпитевате невъзможност да овладеете тези състояния при тийнеджъра и те се засилват и зачестяват е възможно да потърсите консултация с психолог. Това ще даде възможност както на родителите, така и на проблемния подрастващ да изкаже своята гледна точна пред трета страна.

Call Now Button