Вербална агресия

Вербалната агресия е поведение, което не винаги можем да разпознаем, за разлика от физическата такава. Много често сме склонни да оправдаваме човека, който я упражнява, казвайки си, че не му е ден, не му върви, изнервен е и т.н.

Истината е, че такова поведение не бива да се толерира, а да се научим да го разпознаваме и да му се противопоставяме.

Какво представлява вербалната агресия?

Агресията е емоционален акт, който цели да навреди на човека отсреща. Говорейки за вербална (словесна) агресия, целта и е да се обиди, нагруби, накърни събеседника, като често това се случва с обидни думи, подигравки, заплахи и закани.

Вербалната агресия може да се срещне в семейството, на улицата, на работното място, в училище и изобщо навсякъде, където общувате с други хора. Необходимо е да можем да я разпознаваме, да я предотвратяваме, защото тя не е еднократен акт. В най-честия случай, един агресор си остава такъв, особено ако не се вземат мерки за неговото лечение.

Какви са причините за агресията?

Причините за възникване на словесната агресия зависи от много фактори. Трябва да имате предвид, че човек не се ражда агресивен, а става такъв, под влияние на различни причини. Най-често те са:

  • Неудовлетвореност
  • Безсилие към ситуацията
  • Неуреден личен живот
  • Строго възпитание
  • Употреба на наркотици или алкохол
  • Агресорът сам е бил жертва на агресия

Как се лекува агресията?

Има много начини за лекуване и премахване на агресивното поведение. Най-добрият вариант е да се работи с психолог, който ще ви помогне да стигнете до дълбините на проблема и да премахнете не само проявите, но и самите причини.

Вербална агресия при децата

За съжаление, в българското училище все по-често се наблюдава агресия сред децата. Ежедневно чуваме за обидени, унижени и дори бити деца. В детска и ученическа възраст агресията често възниква, когато индивидът е видял такова поведение от родителите или семейството.

Друг вариант е такова поведение да се появи на принципа „клин клин избива“, или иначе казано, детето да започне да проявява агресия, за да не се превърне в потърпевш. Необходимо е родителите да вземат навременни мерки, като се премахнат агресиращите фактори, и се започне терапия с психолог, за да не се стигне до по-сериозни последици.

Вербална агресия на работното място

В повечето случаи, прекарваме на работното си място по 8 часа всеки ден. Нормално е понякога да е по-напрегнато, да има повече работа и колективът и началниците да са малко по-изнервени. Но ако все по-често се чувствате притискани, обиждани и започнете да се страхувате да ходите в офиса, е необходимо да се замислите дали не сте жертва на словесна агресия, от страна на началството или колегите.

Изключително важно е да спрете да търпите и да вземете необходимите мерки, които включват жалба до работодателя, жалба до Комисията за защита от дискриминацията, или напускане на въпросната работа.

Какви последствия може да има вербалната агресия?

Както вече споменахме, в някои случаи е твърде възможно дори да не забележите, че върху вас се упражнява словесна агресия, или вие самият сте агресор. Но този тип поведение може бързо да ескалира и да прерастне във физическа агресия, както и да има последствия върху човешката психика.

Ако имате съмнения, че вие или ваш близък сте подложени на словесна агресия, вземете необходимите мерки. Консултирайте се с професионален психолог, който има опита и познанията да ви помогне да се справите!

Call Now Button