5-те грешки, които могат да влошат депресията

Депресията е състояние, което изисква време, постоянство и много усилия, за да бъде излекувано. Дори да сте в процес на лечение на депресия обаче, е твърде възможно положението ви да се влоши, ако не спазвате точно инструкциите на психолога или ако допускате някои от долупосочените грешки. Събрахме най-честите фактори, влошаващи състоянието на депресия, както и някои съвети как да ги избягвате.

1. Изолация

В депресивно състояние, хората нямат желание да се социализират и се изолират дори от най-близките си хора. Затварят се вкъщи, не вдигат телефона, не присъстват на социални събития. Доказано е обаче, че общуването с любими хора, особено допира до тях, подобряват настроението. Например прегръдката увеличава нивата на допамин, който е отговорен да изпитваме щастие. А и, признайте си, винаги ще се засмеете на онази шега на баща си, дори да я чувате за петдесети път!

Освен това, когато сте сами и затворени вкъщи, това предразполага към мислене и премисляне на различни ситуации и теми, които биха могли да ви притеснява още повече. Среща с любими хора от друга страна, може да ви повдигне духа, да се посмеете и да усетите подкрепа!

2. Недоспиване

Независимо дали въпреки състоянието си, се опитвате да се справяте с различни задачи и нямате време за сън, или не спите заради многобройните мисли в главата си, това не е никак добре за вас. Направете всичко възможно, за да спите добре. Изолирайте всички пречещи ви шумове, изпийте чаша топло мляко с мед преди лягане, запалете ароматна свещ. Липсата на сън определено задълбочава неприятните усещания.

3. Лошо хранене и вредни навици

Дори и да не страдате от депресия, правилното хранене, с много витамини, е отлична грижа за организма. Консумирайте много плодове и зеленчуци, ограничете полуфабрикатите, бързите храни, въглехидратите. Пийте много вода и избягвайте алкохола и цигарите. Подберете подходящи за своето телосложение и предпочитания упражнения и ги практикувайте всеки ден. С правилен режим ще се чувствате много по-добре.

4. Допълнително напрежение

Ако четете книга или гледате предавания/ филми, чиито сюжети съдържат насилие, смърт и други криминални дейности, както и теми, които ви напрягат, може да влошите състоянието си. Избягвайте страшните филми и книги, екшъните, както и криминалните поредици. Заменете ги с леки, романтични иши вдъхновяващи сюжети.

Слушайте успокояваща или класическа музика, дори и да сте фенове на метъла!

5. Недостатъчно слънчева светлина и свеж въздух

Колкото и зле да се чувствате, отделете малко време за разходка навън. Витамин Д се синтезира под влиянието на слънчевите лъчи и има пряка връзка с образуването на ендорфин, който е другият хормон на щастието. Недостатъчно слънчева светлина и свеж въздух могат да ви накарат да се чувствате още по-зле. Затова, излизайте навън, или поне проветрявайте често помещението, в което се намирате.

Избягването на гореизброените фактори ще ви помогне да ограничите признаците на депресия, но не са достатъчен метод за пълното справяне с нея. Ограничете стреса, оформете положителен начин на мислене, и се доверете на добър психолог, който ще се бори рамо до рамо с вас! Специалистите ще отработят заедно с вас причините за депресивното състояние, и ще съставят план за справяне с него!

Call Now Button