Грешки в мисленето, които пречат на ефективната комуникация

Комуникацията е важна част от човешките взаимоотношения. На повечето от нас ни се налага да комуникираме ежедневно и то с голям брой непознати хора. Ако обаче сте от по-затворените и интровертни хора, нормално е събитие свързано с много хора и комуникация да ви изнерви предварително и отчасти да развали взаимодействието ви с другите.

Според експерти и психолози как ще се развие дадена социална ситуация зависи единствено и само от самите нас и настроението ни. В тази статия ще включим най-честите грешки в мисленето, които правим съзнателно или не и които пречат на ефективната ни комуникация с околните.

Мисловни грешки

Предубедени сме за ситуацията

Много често, когато ни предстои важно събитие се изживяваме за екстрасенси. Това е и една от най-често срещаните грешки, които ни карат да си правим нереални заключения, опитвайки се да предвидим какво ще се случи или какво ще си помислят околните за нас.

Всичко е черно и бяло

Крайното мислене е погрешно мислене. За да го разберете по-добре ще ви дадем пример – войниците, ранени в битка изпитват по-малка болка, в сравнение с обикновени хора, ранени по същия начин. Защо? Разликата е в начина на мислене. Войникът изпитва облекчение, че все още е жив и ще се прибере у дома, докато ранения цивилен изпада в паника и страх, защото му предстои да бъде откаран в болница.

Не допускайте черно бяло мислене, особено когато става въпрос за комуникация с околните.

Винаги си мислим най-лошото

Човешкият мозък има навика да се съсредоточава точно върху най-лошия възможен изход на всяка ситуация. По този начин и преувеличава наглед некомфортни ситуации в катастрофални. Най-лошото на тази грешка е етикирането и на останалите ситуации. Погрешно е да си мислите, че едно негативно събитие определя всички останали предстоящи житейски ситуации.

Възприемането на всичко твърде лично

Персонализирането на думите и действията на околните и буквалното им възприемане могат да ви докарат до нервен срив и неверни убеждения за това, което другите си мислят. Следващият път при комуникация не правете грешката да възприемате всяко едно нещо твърде лично и в буквален смисъл.

Преувеличаване на ситуацията

Понякога, обсебени от притесненията, твърде много преувеличаваме дадено събитие, докато то всъщност е просто обикновено излизане с познати и колеги. Преувеличаването ще засили още повече нервността ви и се отразява на комуникацията ви с околните.

Поставяте си твърде строги правила

Добре е да спазваме някакви изисквания в ежедневието си, но прекомерните задължения към самите себе си ще ви изиграят лоша игра в един или друг момент, просто защото изисквате твърде много от дадената ситуация. За това следващият път занижете правилата и просто се опитайте да се пуснете по течението. Определено ще забележите колко по-добре се получава комуникацията.

Избягвате трудните разговори

Понякога просто е адски трудно да водите ефективна комуникация с околните и това сериозно влияе на представянето ви в личен и професионален план. Можете да се опитате да преодолеете бариерите, които ви пречат самостоятелно или да се доверите на психолог, който ще ви помогне чрез когнитивно поведенческа терапия.

За да бъдете ефективни в начина си на комуникация трябва да можете да говорите за всичко, включително и за предизвикателни теми. Една от най-често допусканите грешки е да се опитвате да избягате от трудната ситуация, но това може да бъде пагубно за уменията ви. Вместо това възприемете ги като предизвикателство и се опитайте да ги преодолеете.

Call Now Button