Как да се държим с трудни деца

Гневните изблици при децата са нещо нормално, но ако зачестят има нужда от вашата помощ. Като родител, най-вероятно сте се справяли с множество истерии, агресивни изблици и тръшкания. Контролът над емоциите е умение на възрастните, което децата усвояват сравнително бавно.

Но понякога агресивното детско поведение излиза извън контрол и е необходимо да приложите специална тактика за овладяване на подобно поведение, без да го поощрявате. Ето и как може да се случи това:

Запазете спокойствие

Ако посрещате агресията от страна на детето с още по-голяма агресия и емоционалност това може само да поощри поведението. Вместо да се разкрещите и вие, опитайте се да моделирате емоции за детето. Запазете спокойствие и говорете със спокоен и уравновесен тон, независимо от детските крясъци.

Поощрете детето да изразява с думи това, което чувства

Психолози съветват да учите детето си да разпознава емоциите още от най-ранна възраст. Следващият път, когато детето агресира срещу вас, със спокоен тон го попитайте защо е ядосано или разтревожено в момента. Това ще насърчи използването на повече вербално изразяване, вместо физическо такова.

Освен това един спокоен разговор ще покаже на вашето дете, че винаги има във ваше лице доверен човек, на когото може да сподели това, което го притеснява и да разтовари емоциите си по здравословен начин.

Не се поддавайте на истерии и агресивното поведение

Не рядко в опитите си да получат желаното, децата се тръшкат и правят сцени само и само да им купите играчката, която са си харесали от магазина. Много родители в паниката си и за да укротят детето му дават това, което иска, но според психолози това само ще задълбочи проблема.

Давайки желаното на детето, вие на практика го възнаграждавате за поведението, което на своя страна му дава сигнал да продължи с държанието си всеки пък, когато му се прииска нещо. За това не изпълнявайте желанията на детето си, когато те са съпроводени от агресивност и истерични пристъпи.

Внимавайте за модели, предизвикващи детска агресия

Ако детето ви изпада в агресивни пристъпи всяка сутрин, когато трябва да стане рано за училище, то значи трябва да поработите с него върху организацията на сутрешната рутина. Можете да го постигнете като разделите задачите в малки стъпки и давате предупреждения, като „Тръгваме след 10 минути“.

Поставяйте малки цели, като например да стигнете навреме до училище няколко последователни дни. Награждавайте детето за всяко постигане на цел и задача за да поощрите поведението му.

Възнаграждавайте доброто поведение в детето

Важно е да хвалите детето, дори и когато то не прави нищо необичайно, например ако е спокойно или развеселено по време на вечеря. Не винаги са ви необходими лакомства и специални подаръци. Самата похвала е достатъчно мощна.

Ако вашето дете тепърва се учи на контрол над емоциите си, то тези стратегии са най-доброто ви оръжие, което ще ви помогне в овладяването на агресивното детско поведение. Бъдете подготвени ситуацията да излезе извън контрол и помнете, че не сте единствените борещи се с детското поведение.

Затова, ако поведението на детето ви надминава границите на допустимото е важно да се консултирате с детски психолог или педиатър. Те са специалисти в работата с деца и знаят как точно да подходят с индивидуалност, така че да разрешат емоционалните и поведенческите проблеми.

Call Now Button