Как да се държим с хипохондрик

Не е лесно да живеете под един покрив с човек, убеден че е тежко болен, особено ако е ходил при редица лекари и всички са констатирали, че е напълно здрав.

Това състояние се нарича хипохондрия, а хората които изпитват прекомерно безпокойство за здравето си и това на околните са хипохондрици.

Важно е, ако имате хипохондрик у дома да го стимулирате да приказва за страховете си, но и да му напомняте, че те са плод на мислите и притесненията му. Бъдете подкрепящи, но не проявявайте прекомерна загриженост и останете неутрални в отговорите си.

В тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета как най-правилно да се държите с хипохондрик.

Бъдете подкрепящи и се опитайте да ги окуражите да потърсят помощ

Хипохондрията е напълно реално състояние, произлизащо от групата на тревожните разстройства. Тя може да повлияе сериозно върху взаимоотношенията и качеството на живот, за това е необходимо да бъдете подкрепящи и разбиращи в ситуацията. Важно е да говорите с хипохондрика и да му помогнете да потърси помощ от терапевт.

Свързването с медицинско лице (психолог) е важно, защото на първо място той ще изключи наличието на притеснително заболяване и чак тогава ще постави диагнозата хипохондрия.

Трябва да знаете, че при някои хипохондрици дори и да има налице притеснителни симптоми, те ще се боят да посетят лекар, от страх че ще им постави диагнозата, от която най-много се страхуват. В случая много важна роля имат любовта и подкрепата на най-близките хора около човека.

Опитайте се да осуетите пристъпите на безпокойство и опитите за проучване на симптоми

Хипохондриците се притесняват изключително много при наличието на обикновени симптоми. Убедени, че те могат да индикират животозастрашаваща болест, те започват да изпадат в паника, да проверяват симптомите си в интернет, както и да си правят многобройни изследвания, голяма част от които ненужни.

Опитайте се да преустановите подобна разрушителна практика, защото тя „заключва“ хипохондрика в кръг от симптоми, болести и страх. Разсейте натрапчивите и негативните мисли, покажете съпричастност, но твърдо обезкуражете прекомерното безпокойство и проучването на симптоми.

Най-добрият подход е да се опитате да ги разсеете с активност, от която се интересуват, например игра с децата, разходка с домашен любимец, спонтанно пътешествие до любима дестинация и т.н.

Въоръжете се с търпение

Бъдете търпеливи с хипохондриците. Те не са избрали начина, по-който се чувстват, нито са го искали. Дори напротив – повече от всичко искат да не се вглъбяват толкова в страховете си, но просто не могат да ги контролират.

Представете си всяка клетка от вашето тяло да ви алармира непрекъснато, че нещо не е наред, дори и когато всички около вас ви убеждават в противното, тази мисъл продължава да ехти в главата ви все по-интензивно и по-интензивно. Точно това усеща и хипохондрика.

Няма магическо хапче, което автоматично да премахне страховете и притесненията при хипохондрия. Справянето с тревожността изисква изминаването на дълъг път, по време на който хипохондрикът се учи как да управлява страховете си и да не им се подава, макар че някой път те все пак ще излязат извън контрол.

Тук е вашата роля – бъдете търпеливи с тях, съпричастни, полезни, не се дръжте осъдително и не подстрекавайте страховете им. Важно е да научите колкото се може повече за състоянието, за да можете да бъдете максимално полезни на човека до вас и да му помогнете в преодоляването на страховете и безпокойството, пряко свързани със здравословното му състояние.

Call Now Button