Ранни симптоми на анорексия, които да не пренебрегвате

Най-близките хора са тези които ни познават най-добре. Това могат да бъдат родители, деца, партньори и близки приятели. Те познават настроенията ни, навиците, тайните, какво харесваме и какво не.

Въпреки това, често се случва дори и най-близките хора да не успеят да забележат ранните знаци, индикиращи развитието на сериозно хранително разстройство, каквото е анорексия невроза.

Не рядко хората с анорексия се опитват всячески да скриват симптомите си, особено когато биват разпитвани за това. За това и при диагностициране с анорексия, членовете на семейството и най-близките хора са и сред хората, които биват изненадани от това и се самообвиняват как не са забелязали признаците по-рано.

Анорексията спада към едно от най-сериозните хранителни разстройства, ето защо ранното ѝ диагностициране е от ключово значение за нейното успешно овладяване и предотвратяване развитието на по-сериозни здравословни усложнения.

Ето защо е важно да знаете кои са ранните симптоми на анорексия невроза, които не бива да пренебрегвате. Ако забележите някои от тях у себе си или при ваш близък е важно да предприемете действия за овладяване на хранителното разстройство и да потърсите помощ от психолог.

Ранни симптоми на анорексия

В отделен раздел обяснихме подробно какво точно представлява анорексия невроза, в коя възраст се среща най-често, кои са нейните типични симптоми, по какво се отличава от останалите видове хранителни разстройства и защо е опасна, ако не се диагностицира и лекува на време.

Основният признак на анорексията е опасно ниското тегло, следствие на редовно недохранване и изкривените възприятия относно фигурата на тялото. Но това не са ранни признак, а дори точно обратното. Следва да изброим кои са най-ранните симптоми на анорексията, които лесно могат да бъдат пропуснати.

Важно е да не ги пренебрегвате, защото те могат да доведат до задълбочаване на състоянието и развитието на сериозни здравословни проблеми и хранителни разстройства.

Умора

Всички изпитваме умора понякога, дори и без някаква очевидна причина, особено при водене на активен начин на живот. При подрастващи и млади хора умората дори може да бъде по-силна поради самата възраст, уроци, предстоящи изпити и работа.

Ако обаче умората е често явление и то без някаква очевидна причина в ежедневието, тя може да се дължи на недостатъчен калориен прием. Калориите са горивото за организма и той има нужда от тях за всички процеси, които се случват в телата ни всяка секунда.

Един от най-ранните признаци на анорексия невроза е ограничаване приема на калории, следствие на което хората често са уморени и не могат да подхванат нищо.

Стомашен дискомфорт и запек

Вследствие на строгите диети, отбягването на определена храна и редовното пропускане на хранения. За жалост запекът и стомашния дискомфорт често биват пренебрегнати, защото могат да причинени просто от грешки в храненето, употреба на медикаменти или защото обикновено хората избягват да обсъждат подобна интимна информация.

Въпреки това, ако забележите че ваш близък често се оплаква от коремна болка, дискомфорт и рядко посещава тоалетната, особено ако почти не го виждате да се храни, то е необходимо да наблюдавате и за други признаци, които могат да индикират ранно наличие на анорексия.

Безсъние

Тийнейджърите и младите хора като цяло се нуждаят от повече сън, поради развитието си, макар подрастването понякога да причинява и безсъние. Този наглед нормален симптом може и да индикира, че нещо не е наред с приема на калории. Това превръща безсънието в индикация по-сериозен проблем, който често остава незабелязан. За това ако забележите, че ваш близък внезапно започне да страда от проблеми със съня, наред с други признаци за анорексия, то не го пренебрегвайте, а потърсете решение.

Екстремна загуба на килограми и слабост

Един от класическите симптоми на анорексия, който за съжаление често бива пренебрегнат. На първо място, защото структурата и формата на тялото е индивидуална за всеки и второ – защото хората с анорексия се опитват всячески да прикрият тялото си с обемни и широки дрехи, което прави особено трудно да се разбере наличието на нездравословно тегло.

Това, което не бива да пренебрегвате е рязката загуба на килограми и отслабването, които са ясен предупредителен знак, че нещо не е наред. Ако подрастващ е с ниско самочувствие, не се съблича пред другите, дори и роднини, избягва басейни и плажове, както и места, изискващи по-вталено облекло и носи винаги широки дрехи, то е необходимо да обърнете по-сериозно внимание.

Бледност, суха кожа и изтъняла коса

Поради строгата диета и пропускането на хранения, при анорексия се наблюдава сериозен дефицит на важни витамини и минерали, участващи в поддържането на процесите в организма.

За това и ранен признак, индикиращ наличие на анорексия е напукана суха кожа с раздразнения, изтънялата чупеща се коса и общ нездравословен вид с бледност.

Хората с анорексия често не се оплакват от наличието на тези симптоми, за това е важно най-близките им хора да следят за наличието на тези проблеми.

Не бива да пренебрегвате наличието дори и на един от гореизброените симптоми

Въпреки, че всеки един от горепосочените симптоми може да бъде и напълно безобиден и подрастващият просто да обича да ходи с широки дрехи и да страда от безсъние заради възрастта, те могат и да бъдат ранни индикатори за наличието на анорексия невроза.

Нито един симптом на този вид хранително разстройство не бива да се пренебрегва, защото то може да доведе до много сериозни здравословни последици, особено при подрастващи. Колкото в по-ранен стадии се хване хранителното разстройство, толкова по-лесен е и процеса за справяне с него, без да се достигне до опасни за здравето последствия.

Откриването на симптомите на анорексията е доста трудно, понеже хората с този проблем често се срамуват от себе си, всячески се опитват да прикрият издаващите симптоми, а при конфронтация реагират остро и отричат наличието на хранителното разстройство.

Важно е още при първите съмнения да се консултирате със специалист – това може да бъде семеен лекар или психолог. Те могат да констатират дали има наличие на хранително разстройство или някакъв друг проблем и да назначат компетентно лечение.

Нашият съвет е при наличието на един или няколко от гореизброените симптоми да се опитате да разговаряте внимателно и без директна конфронтация, както и да се насочите към консултация с психолог, който да предприеме действия за справянето с анорексия невроза.

Call Now Button