Страх от социални контакти

Да се чувстваме нервни и напрегнати при определени ситуации, като например преди среща или интервю за работа е нормално. Но при социалната тревожност, ежедневното взаимодействие с хора причинява сериозен страх от негативно възприемане и възможността да се изложим.

Социалната фобия (позната още като социална тревожност) често предизвиква страх от социални контакти и човек всячески се опитва да ги избягва, което само по себе си се отразява негативно върху взаимоотношенията, академичната или професионалната среда и дори целия живот.

Страхът от социални контакти може да бъде и хроничен, но той може да бъде преодолян чрез помощ от психолог и специални упражнения, които да подобрят способностите за взаимодействие с околните.

Какво представлява страха от социални контакти и кога се проявява?

Ако имате социална тревожност, стресът и притеснението от контакт с други хора, включително познати или не е твърде голям за да се справите сами с него. Това ви кара да избягвате социалните контакти най-вече заради неща, които за околните са считани за „нормални“ – като зрителен контакт, воденето на неангажиращ разговор, комуникацията с голяма група от хора и т.н.

Чувствате се напрегнати, мислите ви са обзети от това, как изглеждате и се държите в очите на другите и се страхувате, че ще ви възприемат негативно. Страхът води до поява и на физически симптоми – изпотяване, учестен пулс, треперене, замаяност, изчервяване, стомашни проблеми и т.н.

Всички тези неща ви карат да се чувствате неудобно и да ги избягвате все повече и повече, въпреки че това започва да се отразява негативно върху качеството ви на живот.

При някои хора социалната тревожност се проявява само в ограничени ситуации – когато е необходимо да говорите публично или да стартирате разговор. При други хора обаче, страхът се предизвиква от всяка една социална ситуация – нови запознанства, разговор с непознати, осъществяване на зрителен контакт, влизане в офиси и помещения, използване на публични обекти, партита, училище или работа и т.н. Понякога дори страхът се изразява и в ходене до магазина и плащане на каса.

Най-често страхът от социални контакти е породен от възможността да не бъдете наблюдавани или съдени в определени социални дейности, да не се изложите, да не обидите някого или да не станете център на внимание.

До какво може да доведе страхът от социални контакти?

Социалната тревожност може сериозно да ви попречи да живеете живота си и да правите това, което обичате. Страхът непрекъснато ви кара да избягвате социалните контакти с околните и дори може да ви е трудно да разберете как другите се справят толкова лесно с тях. Все по-честото избягване на социални взаимодействия ще се отрази на личния ви живот и може да доведе и до:

Как да се справите със страха от социални контакти?

Ако страхът от социални контакти ви пречи сериозно в ежедневието е важно да потърсите помощ от терапевт. Той ще ви насочи към правилния подход за справяне със страховете и тревожността, посредством малки и лесно постижими крачки, които ще ви насочат постепенно към пълноценния начин на живот, без страхове.

Call Now Button