Подход при агресивно поведение при подрастващи

Една от най-предизвикателните ситуации пред която ще се изправите като родител или човек, работещ с деца е да знаете кога да преустановите потенциално опасно за тях поведение, каквато е агресията под всяка своя форма.

Въпреки, че агресивното поведение при децата трябва да бъде спряно, важно е да знаете че ограничаването посредством физически методи може да бъде също вредно и да нанесе сериозни щети върху незрялата детска психика.

За преустановяването на агресията при децата е необходим твърд, но и любящ подход от страна на възрастния. Важно е да осигурите на детето емоционална и физическа безопасност.

Покажете авторитет и уважение, без да реагирате емоционално

Агресията при децата трябва да бъде преустановена преди да доведе до още по-опасно и разрушително поведение. Противопоказно е да реагирате емоционално в отговор на детската агресия или да ги засрамвате, защото това може да рефлектира и да предизвика точно обратния ефект.

Вместо това покажете на децата си спокойствие, но и твърдост когато ситуацията започне да излиза извън контрол. Не повишавайте тон и използвайте кратки фрази с ясно значение – „Без хапане“, „Не хвърляй играчката“, „Не викай“ и т.н.

Стойте достатъчно близко за да можете лесно да хванете ръката на детето, ако тръгне да посяга или да хвърля предмет по връстник или някой друг. Не използвайте сила, освен ако ситуацията не го налага – например, ако детето тръгне да тича към улицата е необходимо да го дръпнете за ръката по-силно.

В случай, че детето изпадне в истерия направете всичко възможно да го накарате да си върне контрола над емоциите. Когато агресивните деца изпадат в истерия най-добрият подход, който можете да предприемете е да им дадете пространство и емоционална подкрепа. Уверете се, че наоколо няма фактори и други деца, които да пострадат и говорете със спокоен тон, давайки ясни указания.

Идентифицирайте и контролирайте факторите, предизвикващи агресивно поведение в детето

Въпреки, че проблемното поведение при децата изглежда като внезапна експлозия от чувства без видими причини, то се причинява точно от определени фактори, които е необходимо да намалите. Понякога една малка промяна в ежедневния график на вашето дете буквално може да промени неговото държание до неузнаваемост.

За да ви е по-лесно, започнете да записвате какво е различното между „добрите“ и „лошите“ дни. Най-често факторите, предизвикващи агресивни изблици в децата са промени на средата като започване на детска градина или училище, нужда от повече сън или физическа активност, нужда от повече самостоятелност и т.н.

Този подход ще ви бъде от полза, защото много от децата избухват по-рядко когато имат спокоен и предвидим график, включващ периоди на самостоятелност, игра и забавление.

Научете децата как да разпознават и управляват чувствата и действията си

Когато детето се успокои след агресивно поведение е важно да седнете и да поговорите с него за това, което го притеснява и го кара да се държи по този начин. Често като възрастни си мислим, че децата не могат да ни разберат, когато говорим за контрол над емоцията, но според психолози това е точно обратното.

Винаги е по-добре да седнете и да поговорите приятелски и със спокоен тон, отколкото да се разкрещите и вие, прибягвайки до наказания и засрамващи детето методи.

Важно е децата да разберат, че да се чувстваш разочарован и ядосан понякога е нормално, но не е нормално да се оставяш емоцията да те контролира и да нараняваш себе си и околните.

Разкажете за някой момент, в който и вие сте се чувствали ядосани или дайте пример за някой от любимите герои в книгите или филмите, които допускат подобни грешки. Създайте поучителна история, която да задържи вниманието на детето и то да я запомни.

Call Now Button