Видове депресия

Нормално е да се чувстваме потиснати и тъжни понякога, но ако тези чувства владеят изцяло емоциите ви и това се отразява до голяма степен на ежедневието ви може да става дума за клинична депресия. Тя се лекува напълно успешно чрез терапия, промени в начина на живот и прием на медикаменти.

В практиката съществуват няколко видове депресия, като някои от тях са вследствие на преживени събития, докато други са причинени от химически промени в мозъка. Независимо каква е причината за депресията, първата стъпка с нейното справяне е да споделите на психолог как се чувствате. Определянето на точният вид депресия е от ключово значение за да се подходи към правилното лечение.

Голямо депресивно разстройство

Наличието на симптоми на депресия за прекалено дълъг период от време често е признак на депресивно разстройство. Неговите симптоми са:

 • Загуба на интерес или удоволствие към любими дейности;
 • Загуба или наддаване на тегло;
 • Проблем със заспиването или прекомерна сънливост през деня;
 • Чувство за неспокойствие и напрегнатост или забавени физически и умствени способности;
 • Силна умора и липса на енергия;
 • Чувство за безполезност и неоправдана вина;
 • Проблеми с концентрацията и взимането на решения;
 • Мисли за самоубийство;

Ако имате пет или повече от тези симптоми за период от 2 седмици или повече, то може да бъдете диагностицирани с депресивно разстройство. Като цяло депресията се проявява при всеки различно, поради тази причина тя се разделя на:

 • Тревожно депресивно разстройство – когато се чувствате напрегнати и неспокойни през по-голяма част от времето. Наблюдават се проблеми с концентрацията, породени от непрекъснатото притеснение да не се случи нещо лоши и често чувствате, че губите контрол – над ситуациите и себе си;
 • Меланхолична депресия – когато се чувствате тъжни и губите интерес към дейности, които преди това сте обичали. Други симптоми на меланхолията включват отпадналост сутрин, отслабване, проблеми със съня и мисли за самоубийство. При меланхолична депресия симптомите са най-силно изразени сутрин след събуждане;

Лечението на депресията е комплексно решение, което се предприема след изследване на причината. Консултацията с психолог е силно препоръчителна, тъй като при лека до средно тежка депресия дори и само терапия може да ви помогне да излезете от порочния кръг на състоянието си. За по-тежки случаи се преминава и към предписването на лекарства, в комбинация с разговорите със специалист.

Персистиращо депресивно разстройство

Ако имате депресия, която продължава 2 години или повече време, то тя прогресира в персистиращо депресивно разстройство. Терминът се използва за описване на две състояния – лека персистираща депресия и хронично депресивно разстройство.

Типични симптоми на персистиращото депресивно разстройство са:

 • Промяна в апетита – недостатъчно хранене или преяждане;
 • Проблеми със съня – той е твърде много или твърде малко;
 • Липса на енергия и умора;
 • Ниско самочувствие;
 • Проблеми с концентрацията и взимането на решения;
 • Чувство за безнадеждност;

Подходът след диагностициране на персистиращо депресивно разстройство е терапия със психолог, прием на медикаменти или комбинация от двете.

Биполярно разстройство

При биполярно разстройство често се наблюдават редуващи се епизоди на приповдигнато настроение, което се сменя с периоди на депресивни състояния. Когато са във фаза на спад, много от хората с биполярно разстройство имат симптоми на голямо депресивно разстройство.

За да се контролират тези колебания често се предписват медикаменти за стабилизиране на настроението, за разлика от традиционно прилаганите антидепресанти. Това е така, защото според проучвания тези медикаменти не повлияват симптоматиката при хора с биполярно разстройство. Освен това, според редица наблюдения антидепресантите могат да увеличат риска от засилване честотата на епизодите с времето.

Един от най-ефективните методи за справяне с епизодите на депресия при биполярно разстройство е комбинацията между прием на подходящи медикаменти и терапия с психолог.

Сезонно афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство е вид депресивно състояние, което се наблюдава основно през зимните месеци, когато дните стават по-късни и има повече мрачни дни. Симптомите са същите като при голямото депресивно разстройство, но обикновено отшумяват при смяната на сезона. В днешният съвременен начин на живот голяма част от хората страдат от този вид депресия, като много от тях дори не са и диагностицирани.

За справяне със сезонното афективно разстройство помага редовната психотерапия, светлината терапия или употребата на антидепресанти.

Психотична депресия

Психотичната депресия представлява тежка форма на депресивно разстройство, при която са изразени психотични симптоми, наред с тези на депресията. Те често включват:

 • Халюцинации – виждане или чуване на неща, които не съществуват;
 • Заблуди – фалшиви убеждения и вярвания;
 • Параноя – погрешно вярване, че околните искат да ви наранят;

След като бъде диагностицирана, психотичната депресия се лекува с комбинация от антидепресанти и антипсихотични лекарства. На по-късен етап се включва и терапия с психолог, която има за цел да намали и изцяло преустанови психотичните прояви.

Следродилна депресия

Възникването на депресивно разстройство през седмиците и месеците след раждане може да се наблюдава както при жените, така и при мъжете. Симптоматиката е същата както при депресия и обикновено отшумява само, без нужда от помощ. В някои случаи обаче се наблюдава утежнявате на симптоматиката и следва да се премине към лечение. Разговорите с психолог и приемът на антидепресанти са подходящи за случаи на следродилна депресия.

Предменструално дисфорично разстройство

Състояния на предменстурално дисфорично разстройство се наблюдават при жени в началото на месечния цикъл. Симптоматиката е същата като при депресия, като се наблюдават и:

 • Колебания в настроението;
 • Раздразнителност;
 • Безпокойство;
 • Проблеми с концентрацията;
 • Умора;
 • Промяна в апетита и навиците за сън;
 • Чувство за претоварване;

За справяне със симптомите на предменструално дисфорично разстройство най-често се предписват антидепресанти или орални контрацептиви за регулиране нивата на хормоните.

Реактивна депресия

Представлява вид депресивно състояние, което възниква след преживяването на някакво стресиращо събитие – най-често смърт в семейството, раздяла или загуба на работа. За справяне с реактивна депресия се препоръчват редовните разговори с психолог. Когнитивно-поведенческата терапия е един от най-успешните начини за справяне със симптоматиката, причинена от преживяването на стресова ситуация.

Атипична депресия

Атипичната депресия се отличава от останалите форми на депресия, тъй като при нея чувството на постоянна тъга може да отшуми за кратко след преживяване на положително събитие. При типична депресия това не се наблюдава.

Симптоми на атипична депресия са:

 • Повишен апетит;
 • Нужда от повече сън;
 • Усещане за тежест в ръцете и краката;
 • Свръхчувствителност към критика;

За справяне с атипична депресия подходящи са разговорите с психолог. В някои случаи се предписват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които са доказано ефективни за справяне с този вид депресивни състояния.

Независимо от своя вид, депресията може да се лекува успешно, особено когато лечението започне във възможно най-ранен етап на състоянието. Първата стъпка, която е необходимо да предприемете е да потърсите помощ – от ваш близък, доверен приятел или психолог. Това е начинът да си върнете отново баланса, физически и емоционално.

Call Now Button