Разстойства на настроението

Разстойства на настроението

В хаоса на всекидневието, емоциите танцуват като светлини и сенки, оставяйки следи върху душата. Има дни, когато сме като птици, високо в небето, благодарение на лични постижения и щастливи моменти. Но има и такива, когато се чувстваме като пътници в мрачния тунел на проблемите – вълнения във връзките, финансови затруднения и безкрайни предизвикателства. Тези колебания са като приливи и отливи на морските вълни – временни, но интензивни.

Когато настроението започне да оказва влияние върху ежедневието и обичайните дейности, както и в социални, образователни и професионални отношения, е възможно човек да страда от това. Непредизвиканата смяна на приповдигнато настроение или понижена двигателна активност, редуващи се епизоди на мания или ниска самооценка са част от симптомите на разстройствата на настроението.

Те ( афективни разстройства ) се характеризират с необоснована промяна на настроението към потиснатост или приповдигнатост.

Тези спонтанни промени са придружени от симптоми в контекста на моментното състояние. Смяната на настроението обикновено се свързва със стресова ситуация (но не винаги), редуват се и се повтарят във времето. Епизодите могат да бъдат с по-лека, умерена и тежка симптоматика.

Група заболявания, спадащи към разстройства на настроението

Към тази група заболявания, спадат следните нозологични единици:

 • Маниен епизод

Диагностицира се като част от състояние, наречено биполярно разстройство. Маниен епизод е емоционално състояние, характеризиращо се с период (поне от седмица), в който съществува повишено, експанзивно или необичайно раздразнително настроение. Човек, изпитващ маниен епизод, обикновено се занимава със значителна целенасочена дейност извън обичайните си такива. Симптомите на манията се изразяват с еуфорично настроение, завишено самочувствие, намалена нужда от сън, затруднено поддържане на вниманието или увеличаване на целенасочената дейност и свръх участие в занимания.
Тези маниакални симптоми влияят значително на ежедневния живот на човека. Понякога маниакалното настроение е по-раздразнително, отколкото еуфорично повишено, особено ако желанията на човека са ограничени или отхвърлени изцяло.

Това е период, който се характеризира с липса на настроение и проява на обичайните симптоми на депресия, които траят около две седмици. Симптомите на депресивен епизод са по-екстремни от нормалните периоди с липса на настроение. Проявата е в засилено чувство на тъга, безнадеждност или безпомощност, чувство на виновност или безполезност, необосновано безпокойство, раздразнителност или фрустрация, както и умора или липса на енергия, промени в апетита или теглото.
Засегнатите започват да се движат или говорят по-бавно, отколкото обикновено,
Депресивните епизоди са временна депресия, която е провокирана от специфична житейска ситуация. Симптомите са тежки, но ако не включват суицидни мисли, а понякога дори и опит за самоубийство, засегнатите обикновено не се нуждаят от медикаментозна намеса или лечение и тежестта на симптомите ще намалява с течение на времето.

 • Разстройство на настроението (афективно разстройство)

Човек има афективно разстройство тогава, когато настроението му е много нестабилно и лесно се влияе от външния фактори. Общото при тях е, че човекът лесно бива „съборен надолу“ или „повдигнат нагоре“ от равновесното си настроение. Такъв тип хора много лесно се повлияват дори от незначителни фактори като „лошо време“, от негативна забележка на друг човек, от незначителен провал и др.

При разстройство на настроението, общото емоционално състояние или настроение е променено или несъвместимо с обстоятелствата. То пречи на способността на болните да функционират и имат нарушения в концентрацията. Чувстват се изключително тъжни, празни или раздразнителни (депресирани), както и може да имат периоди на депресия, които се редуват с прекомерно щастие (мания).

Видове афективни разстройства

Биполярно афективно разстройство (БАР)

Най-популярно сред афективните разстройства е биполярното афективно разстройство (маниакална депресия или маниако-депресивно разстройство), известно в миналото като циклофрения. То причинява сериозни промени в настроението, енергията, мисленето и поведението и се простира от високите върхове на манията до ниските нива на депресията.
Биполярното разстройство изисква дългосрочно лечение. Тъй като то е хронично, повтарящо се заболяване, е важно лечението да продължи, дори когато пациента се почувства по-добре. Страдащите от биполярно афективно разстройство се нуждаят от медикаменти, за да предотвратят появата на нови епизоди, но само лекарствата обикновено не са достатъчни, за да контролират напълно симптомите на заболяването. Тук именно идва ролята на психотерапията. Най-ефективната стратегия за лечение на биполярно разстройство включва комбинация от медикаменти, терапия, промени в начина на живот и стабилна социална подкрепа.

Рекурентно (рецидивиращо) депресивно разстройство

Рекурентното депресивно разстройство има същите симптоми като депресията, т.е. чувство на изострена тревожност, отчаяние, безнадеждност, хронична умора, раздразнителност, постоянен плач, нарушения на съня, липса на внимание и концентрация, неспособност за вземане на решения и липса на интерес към живота,
Лечението е като при депресия – при тежка депресия могат да бъдат включени антидепресанти и, разбира се, психотерапия. Когнитивно-поведенческата терапия е доказано най-ефективната терапия при депресии.

Персистиращи (хронични) разстройства на настроението

Тези състояния продължават с години и в някаква степен нарушават качеството на живот на страдащите. Тази промяна в настроението или афекта става мъчителна, но в същото време симптомите на отделните епизоди не са достатъчно силно изявени, за да бъдат определени като мания или депресия.

Други

 • Сезонно афективно разстройство — форма на депресия, която най-често се свързва с по-малкото часове дневна светлина от късна есен до ранна пролет.
 • Предменструално дисфорично разстройство — потиснато настроение и лесна дразнимост, които възникват по време на предменструалната фаза на цикъла на жената и изчезват с началото на менструацията
 • Депресия, свързана с медицинско заболяване — персистиращо депресивно настроение и значителна загуба на удоволствие в повечето или всички дейности, които са пряко свързани с физическите ефекти на друго медицинско състояние.
 • Депресия, предизвикана от употребата на вещества или медикаментозно лечение — симптоми на депресия, които се развиват по време или скоро след употреба или спиране на вещество.

Защо трябва да знаем повече за разстройството на настроението ?

Световната здравна организация (СЗО), ги нарежда заедно с някои сърдечносъдови, белодробни и онкологични болести в групата на социално значимите заболявания. За такива се приемат всички заболявания, които са с голяма честота и струват скъпо на обществото.

Афективното растройство предизвиква сериозно нарушение във функционирането и може да доведе до инвалидизация на засегнатите.

Началото е в млада възраст, при около 30% от пациентите е с хроничен ход и се съпровожда от висок риск от опити за самоубийство, нарушени взаимоотношения с околните, различни по степен депресивни епизоди, злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества.

 • Струват скъпо

Високата цена, която плаща обществото, се дължи на сериозната честота на заболяванията от тази група и на това, че те предизвикват значима инвалидизация. Според проучване на Световната здравна организация рекурентната депресия и биполярното афективно разстройство са сред десетте глобално водещи причини за хронична болестност и инвалидизация, защото са засегнати всички сфери на личността. На афективните разстройства се дължат около 14% от общия брой „години с инвалидност“ сред световното население! Във високоразвитите страни самоубийствата при афективните разстройства са сред първите причини за смърност след водещата класацията исхемична болест на сърцето.

Как да се държим с болен от биполярно разтройство?

Да бъдеш подкрепящ и разбиращ към някого, страдащ от биполярно разстройство, е много важно.

Ето няколко начина, по които можеш да се държиш с болен от биполярно разстройство:

 • Бъди търпелив и разбиращ. Разбери, че биполярното разстройство е медицинско състояние, което влияе на настроението и поведението на засегнатия. Бъди търпелив и прояви разбиране, когато се появят симптоми.
 • Слушай го активно. Позволи на човека да сподели своите чувства и преживявания без да ги осъждаш или критикуваш. Слушането е много важно за тяхното чувство за подкрепа и уважение.
 • Бъди на разположение за подкрепа. Покажи им, че си там, когато се нуждаят от помощ или подкрепа. Бъди готов да ги слушаш, да ги утешаваш или да ги насочваш към професионална помощ, ако е необходимо.
 • Разбери техния план за управление на болестта. Помогни им да изготвят план за управление на болестта си, който включва лечение, поддръжка и стратегии за справяне със стреса. Подкрепи ги в изпълнението на този план.
 • Научи повече за биполярното разстройство. Познаването на симптомите и лечението на биполярното разстройство може да ти помогне да разбереш по-добре това, през което те минават, и да им предоставиш подходяща подкрепа.
 • Бъди там, дори и през стабилните периоди. Въпреки че биполярното разстройство се характеризира с рецидивиращи епизоди на настроение, бъди там и през периодите, когато човекът се чувства стабилен. Подкрепата ти е важна и през тези времена.

Важно е да се помни, че всеки човек е различен, и това, което работи за единия, може да не работи за другия. Предлагай подкрепа на начин, който е удобен за теб и за тях, и бъди готов да се адаптираш, когато е необходимо.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button