bezsynie

Безсънието, като симптом на проблем

В края на тежкия и динамичен ден всеки от нас ляга в комфортното си легло, нетърпелив да заспи блажено. Но понякога, въпреки нагласата за бързо заспиване и блянувана почивка, сънят просто не идва. Въртите се често на едната и другата страна, по корем, по гръб, обмисляте няколко различни сценария за бъдещето си, сещате се за онова смущаващо нещо, което казахте на учителката си в осми клас, а сънят все още не идва.

Ако ви се случва за пръв път, е възможно причината да е онова кафе, което изпихте твърде късно, или прекалено спокойния ден, който се прекарали. Но започнете ли често да заспивате твърде бавно, или да се будите твърде много пъти през нощта, вероятно има някакъв проблем.

За какво може да бъде симптом безсънието?

Състоянието, познато още като инсомния, може да бъде показател за различни заболявания, които ще разделим на физически и психически.

Физически заболявания

Болести на ендокринната система, хранителни разстройва, липса на витамини – Различни автоимунни заболявания, като Хашимото например, могат да бъдат причина за безсъние. Също, и недостига на определени витамини и минерали – калций, цинк, мастни киселини, витамин D, витамин B12 и др.

  • Болести на нервната система – Алцхаймер, клъстерно главоболие, множествена склероза, сънна апнея.
  • Болести на кръвта
  • Болести на храносмилателната система – например цироза на черния дроб
  • Инфекциозни и паразитни болести

Психични болести и поведенчески разстройства

Как да установим каква е причината?

За да установите каква е причината за безсънието, на първо място проверете за външни фактори. Може би матракът ви изведнъж е станал неудобен, или половинката ви е започнала да хърка. Въздухът в помещението е твърде сух, или рязко сте сменили режима си и организмът ви не е привикнал? Ако не установите външна причина, започнете изясняване на здравословното си състояние. Консултирайте се с личния си лекар и нека той ви назначи необходимите изследвания. Сред споменатите заболявания, най-честите причини са автоимунните проблеми, недостиг на витамини D и B12 и депресивни състояния, но разбира се, може да има и друга причина. В случай, че физически сте напълно здрави, вероятно проблемът е в психиката ви. Съветваме ви, да се обърнете към професионален психолог, който не само може да постави диагноза, но и да ви помогне да се справите.

Как да подобря съня си?

Ако вие или вашият психолог смятате, че не страдате от сериозно психическо заболяване, а сте твърде притеснени или стресирани, използвайте методи за успокояване на съзнанието и сведете дразненията до минимум. Прекарвайте време сред природата или с близки, които ви зареждат положително, четете книги, гледайте филми или играйте игри.

Ето и няколко метода за подобряване на самия сън:

  • Чаша топло мляко или чай от лайка преди лягане.
  • Масло от лавандула – капнете няколко капки на възглавницата си или запалете в стаята свещ с мирис на лавандула.
  • Топъл душ – топлината отпуска тялото и предразполага към по-добър сън.
  • Не използвайте мобилни телефони, таблети или компютри поне час преди лягане.
  • Не обсъждайте проблемни или смущаващи въпроси преди сън.

Сънят е от изключително значение за организма, затова е важно да вземем незабавни мерки, ако безсънните нощи станат все по-чести. Погрижете се за вълшебните си сънища още сега!

Call Now Button