Как да се отървете от пристъпите на безпокойство?

Времената, в които живеем са изключително напрегнати и пристъпите на паника и безпокойство са често срещано явление сред хора на всички възрасти. Ако сте попаднали на тази статия, много вероятно е да знаете за какво говорим.

Изведнъж ви залива страшното усещане, че нещо не е наред, сърцето ви започва да бие учестено, дишането ви се затруднява, треперите. Всичко това може да се усили допълнително от факта, че не знаете какво точно се случва с вас, да отключи хипохондрия или чувството, че полудявате, или дори че умирате.

Паник атаките протичат с тези и още симптоми, но сами по себе си, не са опасни за здравето и със сигурност, няма да причинят смърт. В настоящата статия, ще ви представим няколко начина, с които да се справите с паник атаките в момента на тяхното появяване.

Съсредоточете се върху дишането

В момент на паника, тъй като сте уплашени, дишането ви е плитко и накъсано. Дишайте дълбоко и бавно, за да снабдите както мозъка, така и различните части от тялото с кислород. Освен това, съсредоточаването в начина на дишане, ще разсее ума ви от тъмните мисли за смърт и полудяване.

Масаж на скалпа и меката част на ухото

Когато усетите чувство на безпокойство масажирайте деликатно скалпа и меката част на ушите. Това ще помогне за подобрявване на кръвообращението и ще ви накара да се почувствате по-добре. Поставяне на китките под студена вода също ще ви помогне.

Повтаряйте си, че сте добре

По време на тези състояния, психиката е тази, която причинява дискомфорта. Изберете си позитивно утвърждение, което да си повтаряте, докато не отмине пристъпа. Например „Чувствам се добре“, „Здрав/а съм“, „Всичко е наред“, „Аз съм в безопасност“. Много е важно, това твърдение да е с положителна формулировка, избягвайте твърдения от рода на „Не умирам“, „Не съм болен“, и тн.

Избягвайте ситуации и места, които ви притесняват

Разбира се, че човек трябва да излиза от зоната си на комфорт и да се справя с трудности. Но ако сте забелязали, че конкретни ситуации, места, хора ви причиняват силно безпокойство, ги избягвайте. Отложете разговора колкото пъти се налага, докато се почувствате готови да се справите, не взимайте решение за онзи важен въпрос точно сега. Направете всичко възможно, за да сте психически готови за тези ситуации, и тогава ги решете.

Установете си ежедневен режим

Физическите упражнения и правилното хранене ще ви помогнат да намалите признаците на безпокойство. Движете се повече и правете ежедневно упражнение. Консумирайте храни, богати на витамини и фибри, както и повече вода. Избягвайте употреба на алкохол и цигари.

Отделете си време за почивка

Колкото и натоварено да е ежедневието ви, отделете си определено време за почивка всеки ден. Слушайте музика, четете книга, практикувайте любимото си хоби – правете нещо, което ви носи щастие.

Разбира се, тези съвети ще ви помогнат за определено време, но ако безпокойството се появява често, е необходимо да се вземат мерки. Квалифициран психолог може да помогне, назначчавайки за вашите паник атаки лечение, което да ви накара да се чувствате генерално по-добре. Междувременно, не забравяйте да не се тревожите за дребни неща, и да се погрижите щастливите моменти в ежедневието ви да са повече от негативните такива!

Call Now Button