Как да се справим с гнева

Според психолозите, гневът е едно от най-базовите ни чувства, заедно с радост, страх и много други, които често изпитваме в ежедневието. Най-общо, то представлява естествен индикатор, че срещу нас стои някаква заплаха, на която просто трябва да се противопоставим.

Но когато усещането за гняв се появява все по-често и все повече фактори го предизвикват, тогава трябва да се вземат мерки, преди да да се превърне в агресия.

Какви проблеми предизвиква гневът?

Освен, че самото усещане е неприятно, то всъщност влияе и на физическото ни състояние. Усещането за гняв често е съпроводено със сърцебиене и затруднено дишане, изпотяване, а в някои случаи, до нервен стомах. Редовното подтискане на гнева може да доведе и до различни неврологични проблеми.

От друга страна, когато гневът е много силен, може да „замъгли“ ума и да предизвика агресивно поведение, проявяващо се в говорене на висок тон, обиждане на себе си и другите, чупене на предмети и физическа саморазправа.

Затова е от изключително значение да вземем мерки, особено когато усещаме, че генвът се превръща в агресия и е напът да застраши нас самите и хората, които обичаме. Както и в много други случаи, и в настоящия ви съветваме да се обърнете към добър психолог, ако всички останали методи не помагат да се справите сами.

Техники за справяне с гнева:

Изпускайте парата

Да, за всеки човек в днешно време ежедневието е натоварено. Има редица фактори, които ни напрягат, ядосват, изнервят. Важно е да изпускаме парата, чрез дейности, които ни отпускат и разтоварват. Забравете за малко за задачите и проблемите. Излизайте с приятели, четете книги и гледайте филми, които ви помагат да забравите за реалността, и правете всичко онова, което ви носи позитивна енергия.

Не изпитвайте търпението си

Говорете на момента и вземете мигновено мерки за нещата, които ви дразнят. Ако партньорът ви ви обижда с поведението си, обсъдете го. Ако шефът ви ви натоварва с прекалено много работа, помолете го за отсрочка във времето. Когато задържаме раздразнението в себе си, то постепенно се превръща в гняв и агресия.

Спортувайте

Физическото натоварване помага на организма да изразходва натрупаната енергия. Освен това, докато сте съсредоточени в дишането и изпълнението на физическата дейност, мозъкът ви е свободен да обработи информацията и да намери решение на проблема.

Мислете преди да действате

Не случайно още от малки ни учат да преброим до 10 и тогава да действаме. Десет секунди, особено ако са съпроводени с дълбоко дишане, са достатъчни да успокоим гнева си и да реагираме адекватно на ситуацията. Тогава бихме отговорили спокойно, без да нараним човека срещу нас, и със сигурност, не бихме проявили агресия.

Един нестандартен подход

Някои психолози смятат, че рецитирането на стихове в много случаи действа по същия начин като дълбокото дишане. Ритмичността на стиховете помагат на ума ни да се съсредоточи и успокои. Макар да звучи странно, нищо не пречи да пробвате. Е, кое стихотворение избрахте?

Най-важното при гнева е да не му позволим да се превърне в разрушителна сила, която да доведе до тежки последствия. Ако различните техники за самопомощ не помогнат, потърсете подходящ професионалист за лечение на агресия.

Call Now Button