хазартна зависимост

Има ли излекувани от хазартна зависимост?

Хазартната зависимост е патологична зависимост от хазартни игри, която може да доведе до сериозни проблеми в живота на засегнатите. Тя се характеризира със страстното желание за залагания, което надхвърля всякакви граници на разумното и социално-приемливото.

Каква е цената на този „навик“?

Загуба на спестявания, разорение, изключване от социалната и професионалната среда. Но това не е всичко – хазартната зависимост може да доведе до кражби, измами, подправяне на чекове и др. Всичко това заради желанието да се заложи и да се “спечели”.

Какво прави хазарта толкова завладяващ? Еуфорията идва от поемането на рискове, а също така и от социалната атмосфера в казината или бинго-залите, където всички са на една вълна и споделят една и съща страст.

Някои хазартно зависими имат свои „щастливи“ аксесоари, талисмани и любими облекла, които носят със себе си, за да увеличат шансовете си за печалба. Звучи безумно, но само докосването до тях може да предизвика превъзбуда и да вдъхнови играча да заложи още повече.

Признаци на хазартната зависимост

Хазартната зависимост се развива на емоционално ниво. Човек може да прибегне към нея, за да излезе от състояние на тревога или депресия и да си достави нужната еуфория, която да го “изкара” от мрачното му настроение.

Често тези хора са състезателни типове, които лесно се отегчават и обичат предизвикателствата.

Някои от признаците на хазартната зависимост могат да включват:

 • Непрекъснато мислене за хазартни игри
 • Неразумни опити да се печелят облаги, дори ако зависимият няма финансовата възможност да залага
 • Изпитване на вълнение при хазартни игри
 • Постоянна нужда от залагане на все повече пари, за да се постигне желаният ефект
 • Непризнаване на сериозните последици от хазартната зависимост в живота на засегнатия, като финансови проблеми, загуба на работа, семейни проблеми и др.
 • Избягване на социални срещи и оттегляне от близки хора
 • Лъжи и скриване на размера на залозите и загубите
 • Намаляване на производителността и увеличаване на времето, прекарано в хазартни игри
 • Опит за възстановяване на загубените пари чрез още повече залагания
 • Опити да спрат или да намалят хазартната зависимост, но без успех

Диагноза

Тази зависимост е сериозно психично разстройство, което може да има сериозни последици върху живота на засегнатите хора. Затова е важно да се направи правилната диагноза, когато има подозрение, че някой страда от него.

Диагнозата на хазартната зависимост се базира на специфични критерии, посочени в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5). За да бъде диагностицирана хазартната зависимост, трябва човек да има дадените особености:

 • Неконтролируема нужда за залагане на пари, като все повече суми са необходими за постигане на желания ефект
 • Затруднения в контролирането или спирането на залаганията
 • Проявяване на раздразнимост или депресия, когато се опитва да спре залаганията или да се ограничи
 • Непрекъснато мислене за залагания, като засегнатият посвещава много време и енергия в планирането на следващите си залози
 • Залаганията са начин да избяга от проблемите или да се успокои
 • Често загубата на пари води до лъжи, заемане на пари или други незаконни действия, за да си набавят средства за залагане
 • Социални, професионални или други важни аспекти на живота страдат поради зависимостта

Лечение на хазартната зависимост

Хазартната зависимост е сериозно психично разстройство, но може се лекува ефективно. Лечението обикновено се провежда от специалист в областта на менталното здраве и включва комбинация от медикаментозни и психотерапии.

Медикаментите, използвани за лечение на хазартната зависимост, обикновено са същите като тези, които се използват за лечение и на други зависимости. Те включват антидепресанти, стабилизатори на настроението и други.

Психотерапиите също са важна част от лечението на хазартната зависимост. Консултирането с психотерапевт може да помогне на засегнатите да разберат какви са причините за тяхната зависимост и да научат нови стратегии за управление на стремежа към хазарта.

Подкрепата от групи за взаимопомощ, може да предостави подкрепа и да предложи ресурси за решаване на проблемите, свързани с хазартната зависимост.

При лечението на хазартната зависимост е важно да се разбере, че това е дълъг и постоянен процес. За да се излекува напълно, понякога е необходимо да се извърви труден път, но с правилното лечение и подкрепа човек може да преодолее зависимостта и да се върне към здравословен начин на живот.

Стратегии за справяне със зависимостта

Ето няколко стратегии, които могат да бъдат полезни за преодоляване на хазартната зависимост:

 • Признаване на проблема: Първата стъпка към преодоляване на хазартната зависимост е признаването на проблема. За да се промени нещо, първо трябва да се осъзнае, че има нещо, което не е наред.
 • Търсене на подкрепа: Никой не може да преодолее хазартната зависимост сам. Трябва да се търси подкрепа от семейството, приятелите или професионалист.
 • Промяна на обкръжението: Ако престанете да посещавате казина, бинго зали и други места за хазарт, вероятността за връщане към хазарта ще намалее. Разбира се, за да случи това, човек трябва напълно да се отдръпне от тази среда най-вече от хората, които среща там.
 • Научете се да управлявате емоциите си: Хазартната зависимост често е свързана с емоции като тревога, депресия, скука или еуфория. Трябва да се научите да управлявате тези емоции без да се връщате към първото, което ви дойде наум – именно хазарта.
 • Научете се да управлявате парите си: Важно е да се научите да управлявате парите си по ефективен начин. Може да посетите професионален финансов консултант, който да ви помогне.
 • Открийте нови занимания: Отрийте нови хобита, които ви носят удоволствие. Представете си колко пропилени часове от живота ви сте прекарали в казиното, вместо да се наслаждавате на приятно и полезно хоби. Това може да включва спорт (той повишава доброто настроение и донася незаменим тонус), рисуване, риболов, разходки сред природата и т.н.
 • Поддържайте позитивното си мислене: Вероятно това е най-трудно за постигане. Вярвайте в това, което правите – щом сте осъзнали, че имате проблем, вече сте една крачка пред предишното ви аз. Имайте вяра, че можете да се справите и че това е един труден период, след който ще бъдете нов, щастлив и пълноценен човек.

Терапия (психотерапия)

Психотерапията е една от ключовите стратегии за лечение на хазартната зависимост. Различни форми на психотерапия могат да се използват, за да помогнат на хазартно зависимите да се освободят от техния проблем.

Една от тези форми на психотерапия е когнитивно-поведенческата терапия, която се фокусира върху промяната на мислите и поведенията на зависимите.

Целта е да се помогне на тези хора да осъзнаят своите нереалистични очаквания относно печалбите, да се научат да разбират рисковете на хазарта и да променят нагласата си.

Друга форма на терапия, която може да бъде полезна за лечение на хазартната зависимост, е психодинамичната терапия. Тя се фокусира върху изследване на вътрешния свят на хазартно зависимите и техните емоции.

Трябва да се разкрият вътрешните конфликти, допринасящи за хазартната зависимост и да се научат техники за разрешаване на тези конфликти.

Груповата терапия е друга полезна форма на психотерапия за лечение. Тя може да бъде особено ефективна, защото дава възможност на зависимите да споделят своите истории с други хора, които имат подобен проблем.

Това може да допринесе за по-добро разбиране на причините и последиците на хазарта и да помогне на тези хора да се чувстват по-малко изолирани.

Накрая, важно е да се отбележи, че лечението на хазартната зависимост обикновено изисква индивидуален подход, тъй като всеки човек е различен и причините за проблема могат да варират.

Това означава, че терапията може да включва и други форми на психотерапия и да бъде комбинирана с медикаментозно или друг вид лечение.

Всяка промяна трябва да започне с желанието и съгласието на човека, страдащ от зависимостта. Нищо не може да стане насила, затова е важна истинската подкрепа и любов от заобикаляща среда.

Човек трябва да си даде сметка колко красив и пъстър е животът извън игралната зала и да положи истински воля и труд, за да постигне най-доброто, на което е способен.

Call Now Button