бърнаут

„Бърнаут“ (Burnout)

Колко често ви се налага да задоволявате чуждите нужди, да забравяте за своите и непрестанно да гоните крайни срокове? Да се надпреварвате с работното време, стремейки се да се издигнете в очите на шефа ви и да получите дори малка похвала? Да носите поне „10 дини под мишница“ и да лавирате между многобройните си задължения с вечния страх, че „не сте достатъчно добри“.

Ако изброеното по-горе се случва в живота ви, то или сте на прага или вече сте получили болезнен „бърнаут“.

Не се плашете! Не е лесно да се излезе от подобно състояние, но добра новина – не е и невъзможно! Важно е на първо място да осъзнаете какво се случва в самите вас и след това да подходите с нужното търпение и любов. Всичко започва отвътре навън!

История и поява на термина

В края на 1960-те години, американският психолог – Хърбърт Фройденберг, забелязва едно ново и все по-разпространено явление в обществото: хора, които са толкова претоварени от работа и задължения, че са на път да „прелеят“ от напрежение и стрес.

Фройденберг дава на това явление името „burnout“ и го дефинира като криза, която засяга професионалистите, работещи в обществените услуги – медицински сестри, учителки, полицаи и т.н. Тези хора са толкова ангажирани със своята работа и толкова недооценени от обществото, че губят енергията и силите си и се чувстват изтощени и отчаяни.

През 1974 г. Фройденберг и неговите колеги публикуват статия, в която описват бърнаут като нещо, което може да се случи на всеки един от нас, ако продължим да работим без почивка и да се претоварваме с безброй задачи.

Оттогава терминът става все по-популярен в цял свят и се използва като символ на състояние на изтощение и отчаяние, причинено от продължителен стрес и претоварване. Днес все повече хора трябва да осъзнаят важността на грижата за своето психично здраве и да се стремят да избягват претоварването, като си поставят граници и отделят време за отдих и релаксация.

Важно е да се отбележи, че бърнаутът не е медицинска диагноза. Той обаче е признат като „професионален феномен“ от Световната здравна организация (СЗО) и е включен в Международната класификация на болестите (МКБ-11). Това означава, че това все пак е сериозен проблем, който заслужава да бъде взет под внимание. МКБ-11 го описва като фактор, влияещ върху здравния статус и социалните отношения.

Фактори за развитие

Развитието на „burnout“ симптомите може да бъде причинено от множество фактори, както от работната, така и понякога от личната сфера. Някои от тях са:

 • Продължителен стрес: Натрупването на стрес може да доведе до изтощение и да увеличи риска от бърнаут
 • Недостатъчен контрол: Върху своите собствени работни задачи и задължения
 • Ниско възнаграждение: Хората, които се чувстват недооценени и не получават достатъчно възнаграждение за своята работа, също са подложени на риск от бърнаут
 • Липса на подкрепа
 • Монотонна работа: Появява се, когато хората изпълняват монотонни, дори скучни задачи, които не представляват предизвикателство за тях
 • Нелоялност и конфликти на работното място
 • Лични фактори: Личните проблеми, свързани със здравето, финансите, връзките с останалите могат също да допринесат за появата на симптоми

Важно е да се отбележи, че тези фактори не са напълно изчерпателен списък и всеки един човек може да реагира по различен начин на определени житейски ситуации.

Симптоми и признаци на „burnout”

Бърнаутът е сериозно състояние, което може да засегне както физическото, така и психическото ни здраве. Нещата могат да започнат с просто чувство на умора и липса на мотивация, но постепенно да се развият в нещо доста по-сериозно.

Например, хората страдащи от „синдрома на прегряването“ могат да започнат да избягват работните си задължения, да се чувстват безнадеждни и да нямат мотивация да постигнат целите си. Това може да доведе до намалена продуктивност и понижено настроение, което в крайна сметка води до депресия и други сериозни проблеми със здравето.

Някои от симптомите на бърнаут могат да включват физически прояви, като главоболие, мускулни болки, гастроинтестинални проблеми и дори повишено кръвно налягане. Всичко това може да доведе до още по-голяма загуба на енергия и мотивация за извършване на ежедневните задължения.

Затова е важно да се отделя време за грижа за себе си и да се търси помощ, ако тези симптоми са налице. Това може да включва промяна на работната обстановка, по-голямо внимание към физическото и психическото ни здраве, както и търсене на подкрепа от колеги и специалисти. В крайна сметка, бърнаутът не е неизбежен, но е важно да се отделя внимание на ранните симптоми и да се работи за превенция и лечение на това състояние.

Превенция

Превенцията на бърнаут е изключително важна – по-добре състоянието да бъде предотвратено, отколкото да се лекува. Важно е да се осигури равновесие между работата и отдиха, както и да се намали стресът в живота. Превенцията може да бъде развлекателна и задоволителна, а не само нещо, което трябва да правим по задължение. Ето няколко идеи, които да превърнете в свой нов стил на живот:

 • Планирайте вашия ден с ум и творчество. Вместо да се стараeте да покриете колкото се може повече задачи, определете кой е най-важния проект и насочете се към него. Правете малки почивки през деня, за да възстановите енергията си и да поддържате фокуса си.
 • Опитайте се да упражнявате физическа активност, която ви радва. Това може да бъде лека разходка, каране на велосипед, танци или пък плуване. Физическите упражнения могат да ви помогнат да се почувствате по-добре в своето тяло и да се освободите от напрежението.
 • Прекарайте повече време с хората, които обичате и ви правят щастливи. Използвайте свободното си време, за да се видите с приятели, семейство или дори с колеги извън работната обстановка. Научете се да се отделяте от работата и да се забавлявате.
 • Опитайте се да бъдете творчески насочени. Ако работата ви е монотонна и ви кара да се чувствате изтощени, можете да добавите вдъхновяващи занимания във всекидневието си като рисуване, писане, или музика. Това ще ви помогне да се чувствате по-заредени и да вдъхновите своята креативност.
 • Не се претоварвайте с работа. Поставете граници на вашето работно време и не се отказвайте от времето за почивка. Направете си списък с нещата, които трябва да направите, и оставете време за свободни дни и отдих.
 • Здравословен сън – стремете се да спите по 7-8 часа на денонощие като е важно да заспивате по горе-долу едно и също време всяка вечер. За да заспивате по-бързо и лесно, е ключово да не използвате никакви устройства, излъчващи синя светлина поне час-два преди лягане. За успокоение на ума, може да впръскате малко лавандулово масло във въздуха или пък върху възглавницата ви. Растението има изключителни антистрес свойства, които носят чувство на уют и ни карат да се чувстваме приятно и да се отдадем на релакс.

Разлики между бърнаут и депресия

Макар да си приличат и препокриват на места, бърнаутът и депресията са доста различни. Важно е да се разбере, че синдромът на прегряването е свързан предимно с работното място, докато депресията е сериозно психично заболяване, което може да се дължи на множество фактори.

Бърнаутът е предизвикан от прекомерния стрес на работа, изтощаващ физическите и емоционални ресурси на човека. Може да се появи при работещите хора, които имат много задължения и прекалено малко време за отдих и релаксация.

Хората с бърнаут могат да изпитват чувство на умора, безнадеждност, раздразнителност, намалена продуктивност и негативно отношение към работата. Това може да доведе до безпомощност в работната среда.

Депресията, от друга страна, е сериозно психично заболяване, което може да се дължи на генетиката, околната среда и химическия дисбаланс в мозъка. Характеризира се с дълготрайно понижено настроение и дори губене на интерес към нещата, които някога са ви правили щастливи, умора, изолация, трудност в концентрирането и проблеми със съня.

Депресията може да влияе на всеки аспект от живота на човека, включително работата, семейството и социалните взаимоотношения.

Допълнителна разлика между бърнаут и депресия е в начина, по който влияят на мотивацията и енергията на човека. Хората, които страдат от бърнаут, могат да се чувстват физически и емоционално изтощени, но обикновено запазват своята мотивация и енергия, ако излезнат от изтощителната работна среда и бъдат поставени в различна.

В сравнение, хората с депресия могат да изпитват умора и липса на мотивация и енергия, независимо от средата, в която се намират.

Още една разлика между двата синдрома е в тяхната продължителност. Бърнаут може да се развие относително бързо, обикновено за седмици или месеци. Депресията е обикновено по-дълготрайна, като може да продължи дори години, ако не се лекува адекватно.

Въпреки че бърнаут и депресия могат да имат много общи симптоми, като например умора, те са предизвикани от различни фактори и изискват различни методи за лечение.

Така че, ако усетите симптоми на бърнаут или депресия, винаги е добре да се консултирате с квалифициран лекар или терапевт, за да получите точна диагноза и подходящо лечение.

Лечение

Лечението на бърнаут може да бъде комплексно и да включва различни методи, в зависимост от симптомите и причините за появата му. Какво можем да направим?

 • Промяна на работната среда: Това включва по-добър баланс между работа и свободно време, по-малко работни часове, промяна на задачите и отговорностите или дори смяна на работата.
 • Отдих и релаксация: Отдихът и релаксацията са важни за намаляване на стреса и изтощението. Това може да включва практики като йога, медитация, дълбоко дишане и други форми на физическа активност.
 • Поддържане на здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот, включително здравословното хранене, редовната физическа активност и достатъчният сън, могат да помогнат за укрепване на имунната система и да намалят риска от други здравословни проблеми.
 • Психотерапия: Психотерапията може да помогне на човека да разбере причините за появата на синдрома, да развие по-ефективни стратегии за справяне със стреса и да изгради по-здравословни отношения с работната среда.
 • Медикаменти: В някои случаи лекарствата могат да бъдат полезни за управление на симптомите като например леките антидепресанти. Те могат да помогнат при съчетанието на бърнаут и депресия.

Важно е да се отбележи, че лечението на бърнаут може да отнеме време и усилия, но с правилната помощ и подкрепа на специалист психолог, повечето хора могат да преодолеят симптомите и да възвърнат щастието и мотивацията си.

Възстановяване

Ключово за възстановяването е разбирането и следването на стъпките описани по-горе. Важно е да знаем, че промяната започва отвътре, което е и причината да е толкова трудна и често да изисква огромни усилия. Но важни са резултатите.

Знайте, че това, което подобряваме днес, дава резултати утре, но промяната трябва да бъде дълготрайна и истинска. Ежедневието ни днес е повече от забързано, често се надпреварваме със самите себе си, а изискванията към нас ни се струват непоносими.

Въпреки това, балансът трябва да ни води постоянно – нужно е да се стремим към него и да се опитваме да го владеем във всеки един момент. Разбира се, не винаги ще успяваме, тъй като цялото ни съзнание е изградено от различни емоции и чувства, които не винаги можем да контролираме.

Водещо обаче трябва да бъде нашето психично здраве – когато сме психически стабилни, ние можем да работим, да си почиваме, да се радваме на близките си хора и най-общо казано: “Да гребем с пълни шепи от живота!”

Call Now Button