Как да си помогнем с техники от когнитивно-поведенческата терапия?

Стресът в днешно време е навсякъде около и в нас. Забързаното, натоварено ежедневие, различните ситуации, с които се сблъскваме всеки ден – всичко това може да го отключи, а оттам нататък започват и проблемите. Нарушеното здраве много често се дължи на отключен стрес. Емоциите ни се увеличават и стават по-изразителни, мислите ни са объркани, често негативни, а всичко това в комбинация влияе съществено върху всекидневието ни и отношенията ни с другите.

Когато всичко това се натрупа, невинаги обръщаме истински сериозно внимание върху състоянието си. Казваме си, че е период, ще всичко ще отмине и “слънцето отново ще изгрее” за нас. Често обаче не можем да се преборим с депресията и с натрапчивите мисли сами.. И в това няма нищо страшно.

Неслучайно има хора, които са специализирали в тази област и чрез различни видове терапии, успяват да ни изкарат от “дупката”, в която се намираме. А тя понякога ни се вижда тъмна, страшна и много дълбока. Но помнете, винаги има решение!

Днес ще разгледаме една форма на психотерапия, която се фокусира върху взаимодействието между мислите, поведението и емоциите на човека. Това е когнитивно-поведенческата терапия (КПТ).

Какво представлява?

Думата “когнитивен” означава познавателен, свързан със съдържанието и понятията. Тоест, терминът се отнася до нашите мисли, възприятия и вярвания. Когато имаме когнитивни нарушения, те се явяват под формата на отрицателни интерпретации и прогнози за ежедневните събития. Някои мисловни процеси, като възприемане, мислене и оценка, са неуравновесени или несъгласувани с реалността, което води до нежелани емоционални реакции и поведения.

КПТ се основава на идеята, че нашите мисли, убеждения и интерпретации на събитията в света около нас, имат голямо влияние върху начина, по който се чувстваме и действаме. Този вид психотерапия е разработен от Арън Бек (американски психолог и психиатър, бащата на модерната когнитивна терапия), и неговите колеги, като ключът при нея е промяна на мисленето на пациента чрез различни методи.

За да бъдем по-конкретни, ще дадем пример за когнитивен дисбаланс:

Ако човек се чувства постоянно неудобно в група от хора или при запознанства, това може да бъде поради когнитивно нарушение. Човекът се фокусира върху своите недостатъци и се чувства непривлекателен или некомпетентен, без да взема предвид положителните си качества и възможности. Това води до социално отчуждение и нежелание за общуване.

Какви техники използва когнитивно-поведенческата терапия?

КПТ има обучителен ефект – ще можете да прилагате техниките и уменията, които ще придобиете и ще имате възможност да ги използвате и занапред.

  1. Сътрудничество

Първото, и най-важно нещо, е сътрудничеството между пациента и терапевта. Трябва да се изгради връзка и доверие между тях, за да се постигнат крайните резултати. Пациентът не е само слушател – той трябва активно да участва в процеса, да обсъжда мислите и чувствата си и сам да достигне до нужните изводи.

  1. Проследяване на мислите

Когнитивната-поведенческа терапия има за цел да разбере произхода и причината за негативните мисли, които човек изпитва. Отрицателните мисли създават отрицателни емоции. Човекът, който страда от когнитивен дисбаланс, страда от негативни емоции, затова разковничето се крие в промяна на начина на мислене. Човек се научава да разсъждава реално и логично над житейските ситуации.

  1. Домашна работа

Често използван подход при терапията е задаването на различни практики и упражнения, които човек да върши в домашни условия. Това спомага за усвояване на научените техники и активно ускорява процеса на лечение.

Когнитивно-поведенческата терапия е краткосрочна – между 10 и 20 сесии. Въпреки това, изисква упоритост и отдаване – дори да ви се струва трудно и непостижимо в началото, бъдете дисциплинирани и сами ще видите желаните резултати. Чувството на удовлетвореност след това, ще ви покаже, че извървяният път, си е заслужавал!

Call Now Button