Личностно развитие

“Искам да съм космонавт.”; “Искам да съм актриса.”, “Искам да съм учен и да открия лек дори за най-страшните болести.”

Част от детските мечти на всеки един от нас. Когато сме малки всичко изглежда толкова постижимо и просто. Можеш да си всичко, което си пожелаеш и вярваш, че това ще се случи. Дори не е нужно да вярваш, ти не го и поставяш под съмнение.

После всичко се променя. Порастваш, започваш да се срамуваш, да се страхуваш. Постоянно се оглеждаш в чуждите очи, търсиш одобрение.

Издигаш стени, поставяш бариери и най-жалкото от всичко – започваш да се задоволяваш с много по-малко отколкото някога си си мислел.

И под “много по-малко” нямам предвид пари, екскурзии, отношения, а един комплекс от всичко това, който сам по себе си образува вътрешния ти свят. С други думи, вътрешното ти Аз не е удовлетворено, не се предизвиква, спряло е да се търси и открива и оттам – страдаш ти и цялото ти същество.

Защо е важно личностното развитие

“В гората имаше два пътя. Аз поех по по-малко познатия. В това е разликата.”

Робърт Фрост

Личностното развитие е всичко, което предизвиква истинска емоция в теб, всичко, което те плаши, което те кара да се чувстваш некомфортно и да потръпваш.

То не е хоби, не е моментна хрумка – то е начин на живот.

Често попадаме в клопката на познатото и комфортното, устроени сме да се пазим, да се отбраняваме и да включваме вградения в нас инстинкт за самосъхранение.

Да се развиваш не значи да си безразсъден и безотговорен, а да си смел, да “ровиш” навътре в себе си – да изваждаш на показ могъщите си черти, за които дори не си подозирал, че притежаваш.

Човешките способности са неограничени, ограничаваме ги ние. Отношенията не са сложни – такива ги правим ние.

Личностното развитие е като пътешествие, което започва още от ранните години на нашия живот и продължава през целия ни екзистенциален път.

Това е процес, който ни помага да откриваме нови умения, да опознаваме света около нас, да управляваме своите емоции и да взаимодействаме по-успешно с другите хора.

Етапи

Личностното развитие може да има различни етапи в зависимост от теорията, спрямо която го разглеждаме.

Има редовни етапи, през които преминаваме – бебе, дете, юноша, тийнейджър, младеж, възрастен.

Според други теории, етапите са индивидуални за всяка една личност, като развитието не е линеен процес. Често в живота можем да се върнем към стъпка 1 или пък да сме на различен етап в различните сфери от живота си.

Какви са фазите на личностното развитие

 1. Незнание – Това е фазата преди началото на личностното израстване. Някои хора не успяват да излязат от този етап. Отричането, умишленото невежество и наивността са често срещани тук. Когато не признаваме грешките си и виним околните за случващото се в нашия живот, ние оставаме блокирани в първия етап.

При него можем да допускаме много грешки, но именно уроците, които ще научим, са основата да преминем на следващото ниво.

 1. Осъзнатост – Тук вече започваме да отваряме очите си. Изправяме се пред проблемите и страховете си и започваме да се учим и да черпим от живота по-осъзнато и смело.
 2. Приемане – Появява се любовта към самите нас, приемаме и недостатъците си, научаваме се да прощаваме. Не сме егоисти, не нервничим заради това, което не можем да променим, а напротив – проявяваме любов и уважение към всичко около и в нас.
 3. Отговорност – На този етап разбираме, че трябва да вземем нещата в свои ръце, вместо да разчитаме на другите да ни спасят или на някакъв щастлив случаен шанс. Учим се да живеем проактивно и разбираме, че никой няма да реши всичките ни проблеми.

Този етап е едновременно страшен и освобождаващ. Ние сме отговорни за собствения си живот и личното си щастие. Никой и нищо друго не е. След като осъзнаем това, можем да преминем към следващата фаза.

 1. Прилагане – Повечето хора могат да “заседнат” на този етап. Това е вълнуващ период, но след като мотивацията изчезне, ние се отказваме или се отклоняваме. Пречките също могат да ни попречат, особено неочакваните. На този етап започваме да учим, да си поставяме цели, да правим планове и да предприемаме действия по тези планове. Ключово тук е – самодисциплината.
 2. Цел и воля – Вече живеем с цел, намерение, приемане и осъзнатост.

По-силни психически сме, знаем какво можем и изпитваме безгранична любов и благодарност към случващото се, дори пречките и предизвикателствата.

Управление на личностното развитие

Развитието на личността е важна част от нашето житейско пътуване. За да постигнем истински резултати, трябва да можем ефективно да управляваме целия процес.

Ключово е да знаем, че ние сме главните дизайнери на собствените си животи. Точно като всяко произведение на изкуството, ние имаме нужда от визия, техника, знание и много труд, за да създадем красивата и уникална по-добра наша версия.

Най-важното, което трябва да направим, е да започнем да се разбираме по-добре – да не се съдим строго, когато не успяваме от първия път. Да открием своите страсти и таланти и да им се доверим.

Постави си цели. Важно е те да бъдат реалистични и постижими. Това съвсем не значи, че не трябва да са смели, напротив.

За да постигнем тези цели, трябва да се обучаваме непрекъснато – за каквато и да е сфера да говорим. Обучението е ключът към развитието. Понякога ще сме демотивирани, ще искаме просто да лежим и да не се ангажираме с нищо, но точно в тези моменти е важно да преборим самите себе си и да действаме.

Личностното развитие включва и подкрепа от околните. Те могат да ни помогнат да стигнем по-далеч, като ни предоставят наставления, конструктивна обратна връзка, вдъхновение и мотивация.

Решаващ е самоанализа и самооценката. Да пресметнеш слабите и силните си страни и да извлечеш плюсовете и минусите. Разбира се, човек трябва да е самокритичен, но не и да преминава границата и да стига до подценяване.

Планиране

Планирането на личностното развитие е процесът на поставяне на цели и определянето на конкретни стъпки, които трябва да бъдат предприети. Това ни помага да се фокусираме върху нашите приоритети и да работим по конкретни области, където искаме да се развиваме.

Ето няколко стъпки, които могат да ни помогнат:

 1. Определете своите цели – направете списък с това, което искате да постигнете в бъдеще. Целите могат да бъдат лични, професионални или образователни. Важно е да бъдат специфични, измерими, достижими, релевантни и времево ограничени.
 2. Оценете текущия си статус – разберете къде сте в момента във връзка с целите си. Това може да включва оценка на умения, знания, опит и качества.
 3. Изберете подходящ метод за постигане на целите – това може да включва обучение, работа с ментори, участие в семинари, четене на книги и т.н.
 4. Поставете времеви рамки и определете мерки за успех – поставете ясни времеви рамки за всяка стъпка от процеса на постигане на целите. Определете мерки за успех, които ще ви помогнат да оцените прогреса и да промените своя подход, ако е необходимо.
 5. Създайте действителен план за действие – той трябва да бъде конкретен, изчерпателен и реалистичен.
 6. Изпълнявайте плана!

Бъдете постоянни в това, което правите и знайте, че никога не е късно да започнеш отначало – няма нито правилна възраст, нито правилно време – това го определяте вие!

Помнете – всичко се случва отвътре навън. Преди да промените света отвън, открийте вътрешния си свят!

Call Now Button